fbpx

Att vara skyddsombud

Skyddsombud blir den som har nödvändig utbildning för uppdraget och som av arbetstagarorganisationen är anmäld till arbetsgivaren som skyddsombud. Som skyddsombud har du långtgående befogenheter att ta del av alla underlag till beslut och beredning som finns hos arbetsgivaren. Du har rätt till att av arbetsgivaren få den tid och utbildning som krävs för att utföra uppdraget väl. Du har i extremfall möjlighet att stoppa arbete hos arbetsgivaren som du bedömer medför överhängande arbetsmiljörisker.

Vilket är mitt ansvar?

Som skyddsombud har du till uppgift att se till alla anställdas arbetsmiljö vid den arbetsplats där du är skyddsombud, dvs även anställda inom andra personalgrupper än din egen. Finns det flera skyddsombud vid en arbetsplats kan ett av skyddsombuden utses till huvudskyddsombud med ett övergripande arbetsmiljöbevakningsansvar.

Mer om arbetsmiljöarbete

Sveriges läkarförbund:

Skyddsombud för läkare
Checklista – utskriftversion

Arbetsmiljöverket
är en viktig hjälp för alla skyddsombud. Tveka inte att kontakta deras inspektörer om du funderar över något. Läs mer på arbetsmiljöverkets hemsida.

Prevent
är ett ett samarbete mellan fackförbund och Svenskt näringsliv inom arbetsmiljöområdet. De ger bland annat ut tidningen Arbetsliv som du gratis kan få hem i brevlådan. De driver också webbuppslagsverket Arbetsmiljöupplysningen med mycket matnyttigt inom arbetsmiljöområdet. Läs mer om arbetsmiljöarbete på Prevents hemsida.

Är du också facklig förtroendeman för Sveriges läkarförbund/HLF?
Kansliet i Stockholm hjälper gärna till med rådgivning!
Kontaktuppgifter finns på läkarförbundets hemsida.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.