Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

AT-läkarduon som nått poddtoppen

AT-läkarna Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna bestämde sig för att starta en podcast riktad till läkare på samma kunskapsnivå som dem själva. Nu ett år senare har den 50 000 lyssningar i månaden och finns med på poddtoppen.
Reportage

”På ett lättsamt sätt diskuterar vi konkret handläggning, jobbångest och läkaryrket med olika specialister.” Så lyder beskrivningen av läkarpodden AT-läkarna. Premiäravsnittet släpptes i augusti 2017, vilket innebär att podden precis fyllt ett år. Och den har vuxit snabbare än många andra ettåringar. Podcasten har ungefär 50 000 lyssningar i månaden.  

”Jag lyssnade på mitt eget avsnitt inför kirurgiblocket faktiskt”

”Jag tror att den har blivit populär för att den är riktad mot läkare som inte har kommit så långt i karriären, och för att den är lättsam och tillgänglig”, säger Ann-Catrine Codan som är den ena halvan av duon.  

Fakta

Om Ida och Ann-Caterine

Ida Björnstjerna  

Ålder: 32 år  

Bor: Norrköping  

Gör: AT-läkare i Norrköping men just nu föräldraledig. Driver podden AT-läkarna.  

Ann-Catrine Codan  

Ålder: 29 år  

Bor: Norrköping  

Gör: AT-läkare och driver podden AT-läkarna.

Idén till podden föddes när AT-läkaren Ida Björnstjerna, den andra halvan av duon, var föräldraledig och behövde hitta nya sätt att plugga på.  

”Jag hade inte så mycket tid till att läsa så jag började lyssna på medicinska podcasts samtidigt som jag gjorde annat. Men de jag lyssnade på handlade om väldigt specifika saker, ett helt avsnitt kunde ägnas åt troponin T, och då började jag tänka på att det borde finnas en mer bred och generell medicinsk podd”, säger Ida Björnstjerna.  

Hon berättade om sin idé för Ann-Catrin Codan, som hon hade lärt känna på föräldrakursen. Hon, i sin tur, blev enligt egen utsago eld och lågor över idén och plötsligt satt de i Idas kök, omringade av kuddar, bebisar och kaffekoppar och spelade in första avsnittet. Nu, 38 avsnitt senare, sitter de istället i en hemmagjord studio bestående av några häftade ljudisolerande tygskynken i Idas källare och är betydligt mer rutinerade.  

”Det enda som egentligen behövs för att göra en podd är ju utrustning, så precis som med alla roliga idéer man får så gällde det bara att komma igång och genomföra det”, säger Ida Björnstjerna.  

De avsnitt som fått flest lyssningar hittills är ”Akut Buk” del 1 och 2, som handlar om klinisk handläggning av patienter med magsmärtor. Avsnitten gästas av specialistläkaren Vidar Hjertberg, och de är menade att fungera som bra repetition för nyblivna läkare.  

”Så precis som med alla roliga idéer man får så gällde det bara att komma igång och genomföra det”

Alla avsnitt har ungefär samma struktur. Först inleder Ann-Cathrine Codan eller Ida Björnstjerna med en kort introduktion av ämnet, och sedan förs en diskussion och frågestund med en specialistläkare. I början fick duon leta efter specialister som kunde tänka sig att vara med, men nu har en del börjat höra av sig på eget bevåg.  

”Jag tycker att det roligaste är att träffa alla specialister. Många som vi har haft med i avsnitten har vi också jobbat med i Norrköping, men det är en helt annan sak att ha dem i sin källare än att träffa dem i rondrummet”, säger Ida Björnstjerna.  

”Podden är världens chans för oss att fråga duktiga specialister allt vi undrar”, säger Ann-Catrine Codan.  

Trots att innehållet främst är anpassat till AT-läkare och underläkare har den visat sig vara populär även bland annan vårdpersonal.  

”Jag vet att många sjuksköterskor och apotekare lyssnar. Sen lyssnar läkarstudenter och en del läkare av ’högre rang’ än AT-läkare, fast då kanske mer för skoj och på specifika avsnitt”, säger Ann-Catrine Codan.  

”Jag tror att specialister tycker det är kul att lyssna på hur andra specialister lär ut deras områden”, säger Ida Björnstjerna.  

AT-läkarpodden har även gjort avsnitt om etik och försäkringsfrågor. Hur ger man som läkare ett dåligt besked? är en fråga som behandlades i avsnittet ”Det svåra samtalet” med onkologen Nina Cavalli-Björkman. I avsnitten ”Sjukskrivning vid psykisk ohälsa” del 1 och 2 med psykiatrikern Åsa Kadowaki diskuterar de om huruvida läkare sjukskriver för lättvindigt, vilket väckte många känslor hos vissa lyssnare. ”Några tyckte att det humanistiska perspektivet saknades i de råd som gavs”, säger Ida Björnstjerna.  

Majoriteten av responsen de fått från lyssnare har dock varit väldigt positiv. ”Folk kan stoppa en i korridoren och kommentera avsnitt och vissa skriver in och önskar ämnen. Vi har fått bra respons på att vi ställer dumma frågor”, säger Ann-Catrine Codan skrattandes.  

”De finaste meddelanden vi fått är när personer skrivit att vi inspirerat dem till att plugga till läkare”, säger Ida Björnstjerna.  

I början var arbetet med podcasten helt ideellt men sedan i våras finns AT-läkarpodden på podcastsplattformen A-Cast som samordnar podcastare med annonsörer. Numera har alla avsnitt några inklippta reklamsnuttar.  

”Det vore bra om det kunde bli som ett deltidsjobb för det tar ju ändå lite tid att göra ett avsnitt”, säger Ida Björnstjerna.  

”Och om vi tjänar pengar hade det varit kul att köpa ny utrustning och investera mer i podden” tillägger Ann-Catrine Codan.  

Att driva podden har även lett till att andra dörrar öppnats för duon.  

”Vi har börjat få förfrågningar om att föreläsa, vilket ska bli kul!”, säger Ida Björnstjerna.  

Både Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna är fullt inställda på att fortsätta arbeta med podden, även om det i framtiden kanske blir aktuellt med ett namnbyte.  

”Man är ju förhoppningsvis inte AT-läkare för alltid”, säger Ida Björnstjerna.

 

Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …