Hoppa till innehåll

LEDARE: Året som gått

Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.
Ledare

Till detta ställer Göteborgs universitet, Uppsala universitet och Karolinska institutet krav på helg- och nattjourer utöver den ordinarie schemaläggningen. Dessa orter tillsammans med Linköping visas ge mindre vila än 11 timmar av en 24-timmarsperiod under vissa delar av utbildningen. I rapporten visas även att antalet schema för varje termin är många i antal – som mest har studenter på termin åtta vid Göteborgs Universitet upp till tjugotre scheman att förhålla sig till. Vid samtliga universitet förutom i Lund påvisas dessutom att schemat kan komma ut samma dag som man ska infinna sig på sin placering.

Samtliga siffror är häpnadsväckande – om vi studenter hade varit arbetstagare hade den schemalagda övertiden, den bristande dygnsvilan och den sena utgivningen av scheman brutit mot arbetstidslagen.

Den tunga arbetsbelastningen som rapporten visar ligger i linje med undersökningen om psykisk ohälsa som vi genomförde 2017. I den rapporten uppges just hög arbetsbelastning som en faktor till varför läkarstudenter mår psykiskt sämre än befolkningen i övrigt samt att 8 % allvarligt övervägt att begå självmord inom det närmsta året. Genom schemaläggningsrapporten har universiteten därmed fått fram ett verktyg till hur den psykiska ohälsan bland läkarstudenter förhoppningsvis kan reduceras.

Trots detta bryter ett flertal inom professionen ut i klagorop vid spridningen av rapporten. Budskap om att studenter är lata eftersom mer tid på kliniken ger en förbättrad kompetens samt att läkarutbildningen skulle bli totalt 10 år lång om vi schemaläggs enligt arbetstidslagen framhålls i kommentarsfälten. Tråkiga och oförstående kommentarer visar på den arbetsmiljö vi en dag tyvärr kommer att komma ut till. Uppenbarligen har “put yourself in safety first”-budskapet inte nått fram till alla i professionen. För att kunna prestera bra krävs att ens basala behov för återhämtning är tillgodosedda. En utvilad student kommer också att prestera bättre och öka inlärningen – en rimlig studiemiljö går alltså hand i hand med en god inlärning.

Sveriges läkarförbund Student kommer med anledning av det här att offensivt arbeta mot universiteten för att få till förbättrade scheman för oss studenter. Med spridningen av rapporten påbörjas påverkansarbetet mot både lärosätena och professionen – en attitydförändring är ett måste för att stävja den osunda kultur som brer på den psykiska ohälsan. Verksamhetsåret för 2019 går mot sitt slut, men vår offensiv har bara börjat!

Theodor Lav
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …