Hoppa till innehåll

Framtiden för AT-mässan

På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”
Arbetsliv

Samtidigt så ville de flesta se AT-mässan behålla sin nuvarande utformning. Landsting och regioner är den enskilt största arbetsgivaren för läkare, men det finns alternativ. Det kommer någonstans mellan 10-15 Landsting och regioner som betalar för att deltaga på universitetens At-mässor och det är de regioner där söktrycket inte redan är extremt högt. Som situationen ser ut nu finns anledning att vara orolig då At-köerna växt till den punkt där Regioner i framtiden kanske inte ser nyttan av att locka fler sökande.

Sylf släppte en enkät där en tredjedel av nyexaminerade underläkare svarade att de funderat på att inte jobba inom vården. Listan på alternativa karriärvägar kan göras lång. Du kan jobba som forskare, chef och ledare, studierektor eller annan pedagogisk post, egenföretagare, läkemedelsindustrin, hjälporganisationer eller sakkunnig på myndigheter.

När jag pratat med företag inom privat sektor som är intresserade av att anställa läkare så är det några saker som sticker ut som vi bör ta i åtanke. De har sällan behov av att anställa väldigt många läkare så pengarna och tid de spenderar på rekrytering måste generera mycket värde. De har inte samma typ av verksamhet som landstingen som ser likadan ut varje år. Behovet av läkare kan skilja sig mycket från år till år och kan ofta vara projektbaserat. På grund av det här letar de läkarstudenter som nästan är klara vilket är precis den målgrupp som At-mässan riktar sig till.

Alternativ 1

Det här tror jag är det lättaste att implementera och har störst chans att lyckas. För att undvika de många svårigheter som kommer med att införa ett helt nytt event så bjuder lokalavdelningarna själva in enstaka arbetsgivare till At-mässan som då får tillgång till sin målgrupp och kan tänka sig att betala för att delta. Något som starkt rekommenderas är att leta upp en arbetsgivare inom någon av ovan nämnda kategorier med lokal anknytning. Det här låter samtidigt At-mässan behålla sin nuvarande form men ger utrymme för att täcka de luckor som kan uppstå vid bristande intresse hos regioner.

Alternativ 2

Att skapa ett nytt forsknings och karriärs-event. Det här är förstås något med extremt hög potential som skulle vara ett fantastiskt tillägg för alla läkarstudenter. Både ekonomer och Civilingenjörer har stora arbetsmarknadsmässor då de huvudsakligen jobbar i privat sektor. När de annordnar de här mässorna har de ett helt arbetslag som enligt utsago jobbar i princip heltid i månader med att ringa runt och kontakta företag för att så många som möjligt ska delta. När du ska sälja in att företagen ska komma vill de förstås veta att det kommer vara många studenter som kommer delta. De första åren kommer det vara svårt att ta bra betalt och få företag att komma vilket lägger höga krav på kontinuitet inom lokalstyrelsens arbete.

Alternativ 3

Att arbeta för att Läkarförbundet gör ett stort arbete med att skapa listor med alla arbetsgivare som skulle kunna tänka sig att vara intresserade och sköter rekrytering av företag centralt till den nya arbetsmarknadsmässan. Det här vore mindre riskabelt för lokalorterna som skulle slippa skapa hela arbetslag för att klara av att hantera mässan. Det skulle dock troligtvis gå ganska långsamt att implementera och kräva någon typ av motion på 2020 års FUM innan arbetet skulle kunna börja.

Hampus Lindvall
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …