Hoppa till innehåll

Boktips: av läkare, för läkarstudenter

Roligt, sorgligt och tänkvärt - så kan man sammanfatta årets boktips sammanställda av SLF Student.

Det här kommer göra ont
Författare: Adam Kay (övers Erik MacQueen)
Förlag: Volante; 2018
ISBN 978-91-88-65959-0

Otroligt rolig bok för dig som gillar humor (ofta grov) och vardagsrealism. Adam Kay är före detta läkare som bestämde sig för att lägga rocken på hyllan och bli komiker. När kritiken av NHS (det brittiska statliga sjukvårdssystemet) blev för stor grävde han upp sina gamla dagboksanteckningar och gav ut dem i bokform. Fylld av händelser som kommer vara bekanta för många läkarstudenter (och några mindre bekanta, tack och lov) är detta en bok som fångar livet som läkare under utbildning – från den skarpa övergången från att “gå bredvid, rör inget” på dagtid till “hejdå, nu går alla, det här klarar du nog själv” på natten, och svårmanövrerade situationer med patienter och äldre kollegor. Det är också en bok som med hjälp av humor (och tragik) belyser hur vår moderna sjukvård samtidigt är helt fantastisk, och smärtsamt otillräcklig. Den här boken kommer få dig att skratta massor, och kanske gråta litegrann.

Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer
Författare: Henry Marsh (övers Göran Grip)
Förlag: Lind Co; 2017
ISBN: 978-91-74-61727-6

En smärtsamt bra antologi om livet som hjärnkirurg. Skriven som en rad av berättelser från sin karriär berättar Henry Marsh ärligt och öppet om tvivel, övertygelser, rätt och fel. Helt fri från skolning lämnas läsaren att dra sina egna lärdomar. En vacker berättelse om hur oförutsägbart, orättvist och helt fantastiskt livet som läkare kan vara.

In Shock: How nearly dying made me a better intensive care doctor
Författare: Rana Awdish
Förlag: Transworld Publishers Ltd; 2017
ISBN: 978-05-93-07949-2

Rana Awdish är IVA läkaren fick missfall i sjunde månaden och nästan förblödde. Hon berättar hur det var att plötsligt vara patient på sin egen avdelning och bemötandet hon fick som patient. Ger en fascinerande inblick i hur skrämmande det kan vara att behöva lita på någon med sitt liv och vad hon lärde sig som läkare av erfarenheten.

Att vara dödlig
Författare: Atul Gawande (övers Ulrika Junker Miranda)
Förlag: Volante; 2015

“I learned a lot of things in medical school, but mortality wasn’t one of them, så börjar Atul Gawandes bok Att vara dödlig. Och visst är det så att vi lägger mycket tid på att skjuta fram döden, och mindre på hur man man ger människor ett bra (och oundvikligt) avslut. I att vara dödlig diskuteras vårdens gränser och hur mer behandling inte alltid är detsamma som bättre vård. Den här boken ger lite välbehövd motvikt till vårt annars ganska starka fokus “att rädda liv”.

Extra tips: För den som är intresserad av hur man kan förbättra vården är alla Atul Gawandes böcker väl värda att läsa!

Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …