Hoppa till innehåll

Alternativa karriärvägar

Läkare behövs i hela samhället och kan arbeta inom en rad olika sektorer förutom traditionella sjukhusspecialiteter. Förbundsstyrelsen för SLF Student har sammanställt information om alternativa karriärvägar för läkare på vår webbplats.
Arbetsliv

I Sverige finns ca 46 000 legitimerade och yrkesverksamma läkare. Ungefär 91% av dessa jobbar till någon del inom hälso- och sjukvården. Förutom att jobba kliniskt kan en läkare arbeta inom läkemedelsindustrin, forskning, konsultföretag, som skolläkare eller med hjälporganisationer. Läkare har många olika karriärvägar förutom klassiska specialiteter på sjukhus & vårdcentral.

Informationen om alternativa karriärvägar finns tillgänglig för samtliga medlemmar bakom en inloggningsvägg på vår webbplats.  Alternativa karriärvägar som berörs är forskning, ledarskap, skolläkare, läkemedelsindustri, myndighet, företagsläkare och konsultläkare.

En sak som jag upptäckte i detta arbete är att de flesta läkare som arbetar utanför sjukvården har halkat in på detta efter flera års klinisk verksamhet. De flesta väljer alltså att börja i kliniken och sedan ta steget in i en myndighet eller liknande.

I och med nya 6-åriga läkarprogrammet väljer allt fler läkarutbildningar att erbjuda studenter en kandidatexamen i medicin efter 3 års studier. Detta finns redan idag på vissa lärosäten, exempelvis vid Örebro universitet. En kandidatexamen i medicin möjliggör att man från ett tidigt skede i utbildningen kan välja att ta ett steg från klinisk verksamhet och direkt välja en annan inriktning och samtidigt få nytta av utbildningen.

God läsning!

Inte medlem ännu? Bli medlem i Sveriges läkarförbund Student här!

Jesper Sternley
Ledamot, Förbundsstyrelsen
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …