Hoppa till innehåll

"Jag ser redan fram emot att i komma tillbaka och arbeta på akuten"

Sommarjobbande läkarstudenter del 3. Den här veckan presenterar Appendix fem bidrag från sommarjobbande undersköterskor som arbetat på sjukhus inom slutenvården.
Arbetsliv

Ahmad Mahmoud, termin 6 Göteborgs universitet 
Sommarjobb: Undersköterska, kirurgen Sahlgrenska sjukhuset

En vanlig dag börjar med att man tar rapport från de som arbetat skiftet innan. Sedan tar man kontroller på patienterna, tar prover och håller på med allmän omvårdnad.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
– Ja, verkligen. Man inser hur viktigt omvårdnad är. Har varit mycket givande med allt patientnära arbete.

Arbetstider: 6:45 – 15:30 respektive 13:30 – 21:30
Lön: 21500 kr (månadslön)


Alice Jungerup, termin 4 på läkarprogrammet i Gdansk, Polen. 

Sommarjobb: Undersköterska på Kirurgisk ansvarig vårdavdelning KAVA, Skaraborg Sjukhus i Skövde.

Under en vanlig arbetsdag så utför jag uppgifter såsom kontroller av blodtryck, puls frekvens och saturation bland annat.  Utöver det så är patientens vardagliga hygien och omvårdnad en stor del av min arbetsdag. Just på KAVA som är en akutavdelning finns det flera olika typer av patienter, allt från ortoped-, kirurg- samt urologpatienter vilket innebär att arbetet skiljer sig mycket från dag till dag. Då undersköterskorna även deltar på ronden medför detta att jag lär mig en hel del om hur jag kommer arbeta i framtiden, t.ex om det medicinska språket som används och hur läkarna tänker vid olika patientfall. Jag har även fått se vikten av ett bra samarbete mellan undersköterska, sjuksköterska samt läkare i vården.
Speciellt för denna sommaren är att halva KAVA för tillfället är en pandemiavdelning, vilket medför att jag får lära mig vikten av basala hygienrutiner samt hur man går tillväga under en pandemi eller vid smittor.

Hur fick du jobbet? 
Jag fick detta jobbet genom att direkt kontakta enhetschefen då jag visste att jag skulle vilja arbeta på KAVA i sommar. Det arbetet som jag sökte var sommarvikarie undersköterska.

Arbetstider: På avdelningen varierar vi mellan 3 olika pass, förmiddag 7-16, kväll 14.30-22.00 samt natt 21.15-07.00.
Lön: 22 200kr(månadslön).


Moa lång, Termin 6 Lithuanian university of health science ( LSMU )
Sommarjobb: Undersköterska medicinavdelning(gastro och njur) på Sunderby sjukhus ( Luleå/Boden)

Omvårdnad av patienterna allt från att byta blöja, renbädda, sätta katetrar, ta kontroller till att justera huvudkudden samt allt runtomkring på en avdelning, som att tömma sopor, transportera patienter till ex, dialysen, förbereda frukost, fika och mat.

Hur fick du jobbet? 
Blandning mellan att tidigare jobbat på Sunderbyn som transportör/vårdnäraservice personal och kontakter.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Absolut! Har kommit patienterna väldigt nära inpå och lärt mig massor om omvårdnad och hur de olika yrkesgrupperna jobbar tillsammans på en avdelning.

Arbetstider: Dagstur(7-15:30) kvällstur (13:30-21:30)
Lön: 22300kr (månadslön)


Johannes Hidirsah, termin 6 Medical University of Sofia. 
Sommarjobb: Undersköterska vid akutmottagningen på Södra Älvsborgs Sjukhus, och har jobbat där sedan i maj.
Jag kom hem från Bulgarien i april på grund av den pågående pandemin för att fortsätta mina studier på distans hemifrån. Eftersom studierna övergick till mestadels självstudier så hade jag mycket tid över och bestämde mig därför för att söka jobb inom vården för att hjälpa till. Mina arbetsuppgifter inkluderar de vanliga uppgifterna man har som undersköterska, såsom ta anamnes, omvårdnad, blodprovstagning, mätning av puls och blodtryck osv. Mina arbetskollegor har tagit väl hand om mig och jag har lärt mig otroligt mycket. Jag har även fått utföra sysslor utöver mina vanliga arbetsuppgifter såsom sätta katetrar, ta arteriella blodgaser och gipsa.

Hur fick du jobbet?
Jag kontaktade HR-ansvarig på SÄS och frågade om det fanns någon ledig tjänst.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Erfarenheterna jag fått på SÄS kommer jag nyttja väldigt mycket i framtiden i både sättet jag studerar men även hur jag ser på akutsjukvården i Sverige. Eftersom jag haft turen att jobba med väldigt trevliga och pedagogiska läkare har jag fått chansen att jämsides dem sitta och lära mig hur de arbetar samt hur de lägger upp sitt arbete. Det har varit otroligt lärorikt och jag ser redan fram emot att i komma tillbaka och arbeta på akuten.

Arbetstider: 06:45-16:00, 15:30-00:30, vardagar och helg.
Lön: 157 kr/h

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …