Hoppa till innehåll

"Jag kommer att ha stor nytta av mina erfarenheter i mitt framtida yrkesliv"

Sommarjobbande läkarstudenter del 2. Den här veckan presenterar Appendix tre bidrag från sommarjobbande undersköterskor som arbetat inom primärvården på vårdcentraler och hemtjänst/hemsjukvård.
Läkarstudenter
Från vänster: TuvaLisa Norrby, Astrid Bergentz
Arbetsliv

Astrid Bergentz, termin 7 Uppsala universitet 
Sommarjobb: Undersköterska, Hemsjukvården på Torsviks vårdcentral, Lidingö (Stockholm)
Beror på om jag är inne eller ute. Dagen börjar alltid med förberedelse och möte klockan 8. Är jag ute hos patienter hela dagen ska jag innan dess ha plockat läkemedel, injektioner, såromläggningsmaterial, provtagningsmaterial etc för att täcka dagens schema. Sedan åker jag runt i bil och gör hembesök. Det kan vara allt från att dela ut dagens medicin, dela dosetter, ta prover och ge insulin till att kompressionslinda, lägga om sår och göra hjärtsviktskontroller i samråd med läkare (oftast på telefon). Om jag är inne har jag egen mottagning med suturborttagning, såromläggningar, fästingkontroller, bedömningar i samråd med läkare etc samt fyller på förråd och håller ordning i akutrummet.

Hur fick jag jobbet?
Min pappa har jobbat på den vårdcentralen. Dvs genom kontakter.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Ja verkligen! Jag arbetar självständigt hela dagarna och tränas verkligen i att ta beslut och att lösa problem. Lär mig också att fråga när jag inte kan eller när det behövs ex. en läkarbedömning. Man samarbetar otroligt mycket mellan professionerna och förstår hur viktig hela kedjan är för att det ska fungera. Kan verkligen rekommendera hemsjukvården som arbetsplats! Det är fantastiskt roligt!

Arbetstider: 7.30 till ca 15-17 beroende på när jag blir klar. Bara vardagar.
Månadslön: 24.500kr


Fanny Sunesson, termin6  Medical University of Gdansk i Polen 
Sommarjobb: Undersköterska på hemtjänsten i Landskrona kommun.
En vanlig dag för mig innebär att jag kommer till jobbet och har möte med mina fantastiska kollegor i arbetslaget för att höra om det hänt något nytt med de brukare som vi har hand om eller om det är något vi bör vara extra uppmärksamma på. Efter mötet cyklar vi ut på vår runda som är ungefär densamma varje dag så att man lär känna de brukare vi går till. På morgonbesöken är det stödstrumpor, medicinutdelning och frukost som ska fixas. Senare på förmiddagen brukar det vara besök där vi hjälper till med personlig hygien, rehabiliteringsövningar / sjukgymnastik och sedan är det dags att börja med lunchbesöken. På eftermiddagarna är det ofta lite längre besök där brukarna kan välja att ha någon aktivitet till exempel att spela något spel, ta en promenad eller att få hjälp med något ärande. På kvällen är det också mycket medicinutdelning precis som på morgonen och hjälp med kvällsrutiner innan de ska sova. Det är ett mycket givande arbete och det allra viktigaste för att kunna ge den bästa möjliga vården är bemötandet så att den du ska hjälpa känner sig trygg.

Hur fick du jobbet? 
Jag fick jobbet genom att jag gick in på Landskrona stads hemsida och letade upp kontaktpersoner för hemtjänsten och olika kommunala äldreboende och skickade ut en förfrågan om de var i behov av personal under sommaren. Detta gjorde jag trots att jag inte kunde hitta någon annonsering om att de sökte vikarier. Det var en chansning och det lönade sig, redan samma dag som jag skickade ut min ansökan fick jag svar och fick komma på arbetsintervju dagen efter.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Jag kommer att ha stor nytta av mina erfarenheter i mitt framtida yrkesliv. Jag har fått möta många brukare med olika sjukdomstillstånd. Men utöver det har jag också fått möta många anhöriga och lärt mig vikten av kommunikation mellan både brukare, sjukvården och de anhöriga. De anhöriga kan ibland drabbas lika mycket av sjukdomen som den som är sjuk och jag har fått en större förståelse för hur man kan tänka som läkare utifrån en patients förutsättningar hemma när man föreskriver en behandlingsplan eller mediciner för att försäkra sig om att behandlingen/medicineringen verkligen fullföljs.

Arbetstider: Arbetstiderna inom hemtjänsten är varierande och vanligtvis innebär det att jag jobbar dagtid 7.00-15.30 några dagar och har en eller två kvällsturer 14.00-22.00 per vecka. Varannan vecka jobbar  jag också helgen men ibland kan det bli två helger på rad.
Lön: Timlönen som jag får är 131 kr vilket baseras på Landskrona kommuns standard för undersköterskor med lite eller ingen tidigare erfarenhet.


TuvaLisa Norrby, Termin 4 Linköpings universitet
Sommarjobb: Undersköterska på Nylands Hälsocentral
Sedan i mars, på grund av coronapandemin, har jag jobbat på Nylands Hälsocentral i Västernorrlands region.
Från v.13-v.22 jobbade jag parallellt med distansstudierna. Under denna period hade jag titeln Undersköterska och mina arbetsuppgifter var labrelaterade. En vanlig arbetsdag inkluderade arbetsuppgifter som provtagning och en del provanalyser, EKGtagning, bladderscanundersökning samt att assistera läkare vid mindre operationer, gynundersökningar eller rektoskopier.
Från och med vecka 23 utökades mitt ansvar och jag fick reda på att jag, tillsammans med ordinarie undersköterska, skulle vara sårmottagningsansvarig resten av sommaren, då på en annan Hälsocentral på grund av sommarstängning på ordinarie plats. Nu tar jag emot mellan 4-10 patienter per dag och lägger om alla möjliga sår, tar suturer och byter cystostomibandage. Dokumentation, konsultation med såväl undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter och läkare förekommer dagligen, och samarbetet mellan olika professioner är oerhört viktigt och bra.

Hur fick du jobbet? 
Jag var på samma hälsocentral en dag förra sommaren, då jag följde med min pappa som är anställd läkare på den hälsocentralen. Där träffade jag Enhetschefen Malin för första gången och det var henne jag tog kontakt med i början av året för ansökan om sommarjobb.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Jag kommer kunna dra nytta av mina erfarenheter från Hälsocentralen senare i livet. Och utvecklingen från att till en början träffa patienter kortare stunder för venprovtagning, till att sedan ta emot patienten på egen sårmottagning där besöken kan ta upp till 45 minuter, har gjort att såväl patientbemötande som tidsdisponering har satts på prov. Jag är otroligt tacksam för bemötandet av resterande personal på såväl Hälsocentralen i Nyland, samt Hälsocentralen i Höga Kusten. Med ökat ansvar följer ökad utveckling.

Arbetstider: 8-16:30
Lön: 133,33kr/h

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …