Hoppa till innehåll

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene kombination, medan andra väljer att kompromissa och väljer något av det ena. I samband med detta är det lätt att gå direkt från den hektiska vardag som läkarstudent till den av en arbetande medborgare utan minsta åtanke för ens egen återhämtning. Återhämtning som både forngrekiska filosofer till dagens ledande stressforskare anser vara centralt i livet.
Arbetsliv

Många brukar drömma sig bort till en italiensk vingård eller en skånsk sandstrand när sommaren kommer intågande. En tillvaro som man fyller med olika grillade måltider och sena kvällar av ost och vin. En sömnlös integrering av sociala nöjena i livet och friheten av en oplanerad vardag. En tid där man tillsammans med nära och kära kan klaga över ”att det är för varmt” och motivera ett uppfriskande dopp följt av några kulor glass. En tillvaro av återhämtning som nog är lite mer svåråtkomlig i dagsläget men inte omöjlig för oss läkarstudenter.  

I en tid som präglas av en världsomfattande pandemi, där sjukvårdspersonal spenderat senaste året med att jobba utan ett tydligt mål i sikte, återkommer återhämtning som en högaktuell fråga. Gång på gång har vi hört om fortsatt oro för bristande återhämtning hos vårdpersonal. Detta då pandemin enbart förvärrat den svenska vårdplatsbristen som gör arbetsmiljön ännu mer ansträngd. Detta späder vidare på den onda cirkeln som gör att personal slutar och går ner i arbetstid, något som ytterligare förvärrar läget. I sann facklig anda har Svenska Läkarförbundet precis sagt nej till ett nytt krislägesavtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, just på grund av bristande bemötande av kraven på återhämtning och vila. Det är fortfarande därmed väldigt oklart hur sommarsemestern och därmed återhämtningen kommer bli för Sveriges vårdpersonal framöver. Speciellt då pandemin aldrig verkar sluta leverera nya utmaningar att hantera. I sin tur belyser detta enbart vikten av att redan tidigt i livet och i karriären göra tid för återhämtning. 

Epikuros (känd vinälskare), i egen högmäktig person tillskrivs citatet ”njutning är början och slutet av att leva glatt”. Vidare uppmanade han en strävan efter Aponia (en tillvaro utan smärta) som den ädlaste formen av livsnjutning. Men att kunna njuta och i sin tur uppnå Aponia händer inte av sig själv. Ibland kräver även avkoppling och återhämtning ansträngning. Förmågan att stanna upp och njuta av nuet är ofta underskattat och något vi nog alla skulle behöva ta en studentvald kurs i.  

Så kära läkarstudent, sommaren är kommen. Vare sig din kommande sommar är eller inte är en produktiv, lönsam eller simulerande sommar. Så vill jag uppmana er alla att inte glömma bort er egen återhämtning. Ta en stund och njut av det fantastiska vädret. För vem vet, det kanske inte kommer tillbaka.  

Robert Lilford
Ledamot
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …