Hoppa till innehåll

Poster i styrelsen

Intresserad av att vara en del av styrelsen, men osäker på vad det egentligen innebär? Läs mer här om de olika posterna.

Ordförande
Att sitta som ordförande i Sveriges läkarförbund Student Linköpings styrelse är ett utmanande och ansvarsingivande jobb. Att leda gruppen utifrån de stadgar och den verksamhetsplan som finns är grundbultar som ordföranden följer. Man är föreningens externa kontakt med tex Förbundsstyrelsen och SLFs kansli, man förväntas även ha övergripande koll på det arbete som ska utföras, samt god kontakt med styrelsens deltagare. Att sammankalla till möten, skriva dagordning, författa en verksamhetsberättelse vid årets slut och se till att de fastslagna stadgarna efterföljs.

Vice ordförande tillika sekreterare
Som vice ordförande bör man vara redo att underlätta eller till och med överta arbetet för ordföranden om denne väljer att avgå, men även för de övriga deltagarna i styrelsen. Man kan med glädje ha en eller flera ansvarsposter i övrigt, då posten i sig inte är så betungande.   

Som sekreterare har man uppgiften att under de möten som förs skriva protokoll. Det ses som en stor fördel om man har god vana vid arbete i Word eller liknande, men även att man kan vara lyhörd under möten samtidigt som man kan anteckna det som är av vikt samt summerar det som sägs

Event-och rekryteringsansvarig
Posten innebär att du som ledamot ansvarar för att samordna arbetet kring de event vi anordnar såsom Påverkanstorg, sommarjobbsinfo och föreläsningsserien. 

Ekonomiansvarig
Kassörens uppgift är att med stadig hand förvalta och hålla god koll på föreningens ekonomi. Man har ett firmaansvar tillsammans med ordföranden, och god kontakt med styrelsen och dess ansvarsuppdrag. Att ha tidigare erfarenhet av bokföring och deklaration för förening är alltid positivt, men man kan även se det som en utmaning och lära sig något nytt. Kassörer sköter även fakturering som vid AT-mässan, rekryteringsevent och övriga aktiviteter där utgifter/inkomster finns. Via det nationella förbundet får man utbyte av andra kassörer på de andra lokalorterna, och får minst en gång om året åka på en nationell utbildning i ekonomisk redovisning (ofta i början på verksamhetsåret).

Utbildningsansvarig
Som utbildningsansvarig har man den övergripande kollen på hur läkarutbildningen sköts i Linköping. Man deltar på KRaM, PUL och utbildningsutskottets (MF) möten. Man framför åsikter i fackets namn, och hjälper till med de frågor som dyker upp som rör facket och som man tror att SLF kan assistera vid 

Kommunikationsansvarig
Posten innefattar att man har det övergripande ansvaret för de sociala medier som styrelsen och föreningen förvaltar. Detta innefattar hemsida (under slf.se/student), facebook, instagram, snapchat och google-kontot inklusive mailkontot i föreningens namn. Man behöver vara flexibel och ha god vana med sociala medier samt kunna framföra föreningens och förbundets talan väl i skriftlig form. Att ha en kontinuerlig kontakt med styrelsen är mycket viktigt för denna post, då övriga styrelsemedlemmar måste få tillgång till all information som kommer in till föreningen. 

Namnskyltar och utmärkelser
Med denna post har man ansvaret för att beställning och utdelning av namnskyltar sköts på bästa sätt, men även hand om utdelning av priset ”Årets Handledare” som är ett pris för handledare på kliniska terminer

Övrig Ledamot
Som övrig ledamot kan man engagera sig i valfria uppdrag, eller bara följa arbetet och göra punktinsatser där det behövs. Man har inga specifika arbetsuppgifter, utan tar småuppgifter som dyker upp som inte har en särskild tilldelning till andra ansvarsuppdrag. Det är ett bra sätt för att ta sig in i styrelsearbetet, om man tidigare inte har någon erfarenhet av det. 

  • Webadministratör
    Du kan sitta som övrig ledamot med ansvar över hemsidan. Dina uppgifter är att uppdatera hemsidan med uppgifter som rör event, utmärkelser, info om styrelsen, möteshandlingar, formulär m.m.

Nationell representant i Sveriges läkarförbund Students förbundsstyrelse
Som nationell representant i förbundsstyrelsen för man Linköpingsstudenternas talan. Det finns en representant i styrelsen för varje lärosäte som har läkarutbildning (sju stycken), plus en representant från de svenska läkarstudenter som pluggar utomlands. Därtill finns ett presidium med en ordförande och vice ordförande utöver de åtta ledamöter. Man träffas för styrelsemöten en gång per månad i Stockholm på SLFs hus, där kansli och förbundet har sitt huvudkontor, plus eventuella övriga ansvarsuppdrag. Man har även i uppgift att föra den information som diskuteras och beslutas kring tillbaka till Linköpings styrelse och dess medlemmar. Man sitter med fördel dessutom som ledamot i styrelsen i Linköping, för att lättare hålla koll på det som sker lokalt, och för att föra vidare det nationella. Att vara representant i förbundsstyrelsen är något som beslutas om på nationella förbundets årsmöte, fullmäktige, som oftast går av stapeln i november månad. Kandidering/nominering för posten sker i oktober månad, alltså ej via lokala styrelsens nominering/kandidering.

Valberedning (ej styrelsepost)
Som valberedning ansvarar man för att rekrytera och ta fram de förmågor som ska utgöra nästkommande styrelse. Valberedningen består av två eller tre personer, varav en sammankallande. Det innebär mindre jobb under större delen av verksamhetsåret, men ca tre månader innan årsmötet (FUM – fullmäktige) ska ett rekryterande arbete inledas och reklam göras för medlemmar att söka en styrelsepost. 

Revisor (ej styrelsepost)
En revisor granskar den ekonomiska revisionen under året, följer styrelsens arbete och i slutet av året, till årsmötet, lämnar revisorn en granskning och revisorsberättelse om hur året har varit. Man är insatt i styrelsearbetet, men jobbar inte själv med arbetet.  

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare