fbpx
Hoppa till innehåll

Läkare utan gränser

Text: SYLF:s styrelse genom Sofia Warne
Foto: Tomas Melin
Ledare

På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar sin partner eller en potentiell barnvakt för att kolla om det kan funka. Efter ett par veckors trixande kan chefen konstatera att man har lyckats få ihop ett schema som fungerar. Vilken annan yrkeskår kastar om sitt sommarschema och flyttar semesterveckor för att verksamheten ska fungera, utan att få en krona extra? Jag har aldrig hört att erbjud­andet om ersättning för flyttad semestervecka utan­för semesterperioden existerar för läkare. 

I våra försök att ställa upp sopar vi problemen under mattan

Att ställa upp, vara flexibla, tumma på raster och klämma in en extra patient fast det är fullt; det är vardag för många läkare idag. Viljan att hjälpa såväl kollegor som patienter är stor och kanske något många är stolta över. Men har det gått för långt? Idén om att läkaryrket är ett kall lever kvar trots att det är ett förlegat synsätt. För många av oss går det på automatik att hjälpa andra men det kan inte ske villkorslöst och på bekostnad av vår egen hälsa. Den absoluta majoriteten av alla som arbetar inom vården gör det med samma empatiska intention, så varför är det då vi läkare som blir stämplade med ordet “kall” i pannan? 

Att arbeta gratis trots att du har rätt till ersättning är inget någon någonsin kommer tacka dig för. Ändå förekommer det, och det sker oftare än vi tror. Varför? Orsakerna är många, utöver det uppenbara i att känna ansvar för patienterna. Det kan dels vara skam över att inte hinna färdigt på utsatt tid, rädsla för repressalier, att man vill att chefen ska ha ett gott öga till en eftersom man tänkt söka anställning på kliniken.

Vi har inte tid att vara borta från jobbet och vi vill inte lämna kollegor i sticket. Läkare har mindre korttidsfrånvaro än andra professioner, men i stället högre
andel långtidssjukskrivningar och de vanligaste orsak­­­erna är psykiatriska diagnoser. Vi har också högre grad av sjuknärvaro, det vill säga att vi jobbar trots att vi är sjuka.

Vi sliter på som om vi inte hade några gränser, vi tänjer och stretar tills det inte går längre. Hur ska vi hjälpa varandra och våra patienter om vi sliter ut oss tills vi själva blir sjukskrivna? Vi kan inte kompensera för bristande resurser, laga hålen med silvertejp och acceptera idiotiska förslag som kommer från ledningen eller politikerna. I våra försök att ställa upp sopar vi problemen under mattan, vilket gör att de inte syns utåt och därför inte blir något man arbetar aktivt med. 

Vi måste inse att vi har gränser, stå upp för vår arbetsmiljö och ställa krav. Som motargument får många höra att vi inte ska klaga då vi är privilegierade med höga löner. Det är skitsnack, vi har högre löner för att vi sitter på det yttersta medicinska ansvaret. Vi har inte högre löner för att vi ska acceptera en sämre arbetsmiljö. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.