Hoppa till innehåll

För dig som önskar bli plastikkirurg

Specialistutbildning i plastikkirurgi bedrivs på sju olika universitetskliniker (i Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala, Umeå) i Sverige.

Plastikkirurgi är en egen basspecialitet, med en gemensam kunskapsbas med kärlkirurgi, allmänkirurgi och urologi. Den gemensamma kunskapsbasen omfattar delmål 1c till 4c i utbildningsboken och är lite olika utformad beroende på vilket sjukhus man genomför den.

Specialistutbildningen är målstyrd och måste omfatta minst fem års tjänstgöring på heltid. I de flesta fall krävs ungefär fyra års tjänstgöring inom plastikkirurgin, utöver den gemensamma kunskapsbasen, för att uppnå målen. Förutom tjänstgöring ska man gå ett antal kurser samt göra ett kvalitetsarbete och ett vetenskapligt arbete. De olika målen kan du läsa om i utbildningsboken (länk).

Plastikkirurgi är en populär specialitet och det är många sökande till de cirka 15 ST-block som finns i landet. Antalet block är inte fast utan varierar beroende på de olika klinikernas behov av nya specialister.

På grund av specialitetens popularitet är konkurrensen om ST-tjänsterna stor och kraven på meritering hög. Tidigare flerårig erfarenheter från kirurgi som legitimerad läkare och/eller forskning krävs ofta för att få ST-tjänst i plastikkirurgi. Eftersom plastikkirurgi är en teknikspecialitet som opererar på hela kroppen, och i alla åldersgrupper, kan det vara aktuellt att rekrytera individer med olika slags kirurgisk bakgrund (t.ex. kirurgi, ÖNH, ortopedi, gynekologi etc).

Då plastikkirurgi är en universitetssjukhusspecialitet är ett genuint forskningsintresse och forskningserfarenhet också en viktig merit vid tillsättning av ST-läkare.

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare