info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Specialistutbildning i plastikkirurgi bedrivs på sju olika universitetskliniker (i Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala, Umeå) i Sverige.

Plastikkirurgi är en egen basspecialitet, med en gemensam kunskapsbas med kärlkirurgi, allmänkirurgi och urologi. Den gemensamma kunskapsbasen omfattar delmål 1c till 4c i utbildningsboken och är lite olika utformad beroende på vilket sjukhus man genomför den.

Specialistutbildningen är målstyrd och måste omfatta minst fem års tjänstgöring på heltid. I de flesta fall krävs ungefär fyra års tjänstgöring inom plastikkirurgin, utöver den gemensamma kunskapsbasen, för att uppnå målen. Förutom tjänstgöring ska man gå ett antal kurser samt göra ett kvalitetsarbete och ett vetenskapligt arbete. De olika målen kan du läsa om i utbildningsboken (länk).

Plastikkirurgi är en populär specialitet och det är många sökande till de cirka 15 ST-block som finns i landet. Antalet block är inte fast utan varierar beroende på de olika klinikernas behov av nya specialister.

På grund av specialitetens popularitet är konkurrensen om ST-tjänsterna stor och kraven på meritering hög. Tidigare flerårig erfarenheter från kirurgi som legitimerad läkare och/eller forskning krävs ofta för att få ST-tjänst i plastikkirurgi. Eftersom plastikkirurgi är en teknikspecialitet som opererar på hela kroppen, och i alla åldersgrupper, kan det vara aktuellt att rekrytera individer med olika slags kirurgisk bakgrund (t.ex. kirurgi, ÖNH, ortopedi, gynekologi etc).

Då plastikkirurgi är en universitetssjukhusspecialitet är ett genuint forskningsintresse och forskningserfarenhet också en viktig merit vid tillsättning av ST-läkare.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem