Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Att sommarjobba som läkarassistent

Sommarjobbande läkarstudenter del 4. Nu har det blivit dags för läkarassistenterna att berätta om sina sommarjobb. Vanligast är att dessa tjänster tillsätts av studenter som har avslutat termin 6-8 och inte ännu kan arbeta som underläkare. Det finns också lärarassistenter som arbetar efter termin 9 på exempelvis vårdcentraler där man måste vara examinerad för att kunna jobba som underläkare.
läkarassistent
Arbetsliv

Hickmat Hamie, Termin 8 Lunds universitet 
Sommarjobb: Behandlingsassistent, LSS-boende i Malmö

Jag arbetar med personer som lider av schizofreni som huvuddiagnos men även andra psykiatriska problematik. Vi arbetar i deras hemmiljön men har ett kontor och ett gemensamt utrymme som de boenden och personalen kan umgås i. Det skiljer sig från sjukhusarbetet inom psykiatrin då våra boenden är i en stabil fas i deras sjukdom och inte behöver vårdas inneliggande just där och då. En vanlig dag går ut på att stötta de boenden i deras vardagssysslor, kanske hjälpa till vid städ, gå ut och ta en runda eller bara vara där och lyssna när det behövs. Delegering att ge läkemedel ingår i arbetet.

Hur fick du jobbet? 
Jag skrev helt enkelt till chefen direkt!

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Absolut!  På ett sjukhus så skulle jag inte träffa mina boenden på det sättet jag gör nu. Jag tycker att det är oerhört lärorikt att se hur de är när de inte stämplas som just patienter. Det kommer att ge mervärde i mitt framtida yrkesliv i form av att kunna se människan bakom diagnosen på ett mer personligt sätt samt bättre begripa hur deras förutsättningar där hemma ser ut. Jag hoppas jag kommer bli en mer förstående doktor helt enkelt!

Arbetstider: 7-17 eller cirka 12-21
Lön: Timlön omkring 170 kr inklusive semesterersättning, utan ob-tillägg.


Anonym, termin 8 utländskt lärosäte 
Sommarjobb: Läkarassistent på en hälsocentral i Sverige

Jag tar ensam emot mina egna patienter, tar anamnes och undersöker dem. Sedan går jag till min handledare; berättar kort om besöket och vad jag hittat under undersökningen. Vi diskuterar sedan eventuella prover som bör tas och diagnoser. Ibland vill även min handledare komma och träffa patienten. Vissa tillfällen ber jag handledaren undersöka patienten om jag är osäker på något moment. Jag tycker själv att det är ett bra sätt att jobba på; man jobbar som en läkare gör och kommer in i yrket samtidigt som en legitimerad läkare finns där för att guida rätt. Det binder ihop kunskaperna bra.

Hur fick du jobbet? 
Fick som T6:a ett erbjudande att “söka tjänsten läkarassistent när jag blir T8:a”

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Finns inget jobb som inte ger erfarenhet. Jobbet som läkarassistent har fått mig att inse hur mycker jag faktiskt har lärt mig under studierna. Det som jag också har insett är hur lite praktiska moment jag faktiskt har fått göra på mitt utländska lärosäte. Jag är inte lika vass som mina assistentkollegor på att presentera anamnes och skriva journalanteckningar. Jag har dock bättre kunskaper inom medicin.
Om du, precis som jag, pluggar utomlands så rekommenderar jag verkligen att försöka skaffa jobb som läkarassistent och sen underläkare för att få in mer praktik i din utbildning; kanske till och med överväga att jobba som underläkare i ett år efter din utbildning innan du börjar med AT. Nu när de ska plocka bort AT blir det stressigt för oss som pluggar utomlands då vi måste göra allmäntjänstgöring för att bli legitimerade. Jag är själv en av dessa stressade. Om de inte hade beslutat att AT är passé så hade jag definitivt jobbat som underläkare i ett par år bara för att komma in i den svenska sjukvården mer innan jag påbörjar arbetet med att legitimera mig som läkare.

Arbetstider:  Min arbetsdag är mellan klockan 08.30 och 17.30 men det blir lätt att jag jobbar över till sex, ibland halv sju beroende på hur mycket administrativt arbete jag behöver göra.


För mer info om tjänsten Lärarassistent på vår hemsida.

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …