Hickmat Hamie, Termin 8 Lunds universitet 
Sommarjobb: Behandlingsassistent, LSS-boende i Malmö

Jag arbetar med personer som lider av schizofreni som huvuddiagnos men även andra psykiatriska problematik. Vi arbetar i deras hemmiljön men har ett kontor och ett gemensamt utrymme som de boenden och personalen kan umgås i. Det skiljer sig från sjukhusarbetet inom psykiatrin då våra boenden är i en stabil fas i deras sjukdom och inte behöver vårdas inneliggande just där och då. En vanlig dag går ut på att stötta de boenden i deras vardagssysslor, kanske hjälpa till vid städ, gå ut och ta en runda eller bara vara där och lyssna när det behövs. Delegering att ge läkemedel ingår i arbetet.

Hur fick du jobbet? 
Jag skrev helt enkelt till chefen direkt!

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Absolut!  På ett sjukhus så skulle jag inte träffa mina boenden på det sättet jag gör nu. Jag tycker att det är oerhört lärorikt att se hur de är när de inte stämplas som just patienter. Det kommer att ge mervärde i mitt framtida yrkesliv i form av att kunna se människan bakom diagnosen på ett mer personligt sätt samt bättre begripa hur deras förutsättningar där hemma ser ut. Jag hoppas jag kommer bli en mer förstående doktor helt enkelt!

Arbetstider: 7-17 eller cirka 12-21
Lön: Timlön omkring 170 kr inklusive semesterersättning, utan ob-tillägg.


Anonym, termin 8 utländskt lärosäte 
Sommarjobb: Läkarassistent på en hälsocentral i Sverige

Jag tar ensam emot mina egna patienter, tar anamnes och undersöker dem. Sedan går jag till min handledare; berättar kort om besöket och vad jag hittat under undersökningen. Vi diskuterar sedan eventuella prover som bör tas och diagnoser. Ibland vill även min handledare komma och träffa patienten. Vissa tillfällen ber jag handledaren undersöka patienten om jag är osäker på något moment. Jag tycker själv att det är ett bra sätt att jobba på; man jobbar som en läkare gör och kommer in i yrket samtidigt som en legitimerad läkare finns där för att guida rätt. Det binder ihop kunskaperna bra.

Hur fick du jobbet? 
Fick som T6:a ett erbjudande att “söka tjänsten läkarassistent när jag blir T8:a”

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Finns inget jobb som inte ger erfarenhet. Jobbet som läkarassistent har fått mig att inse hur mycker jag faktiskt har lärt mig under studierna. Det som jag också har insett är hur lite praktiska moment jag faktiskt har fått göra på mitt utländska lärosäte. Jag är inte lika vass som mina assistentkollegor på att presentera anamnes och skriva journalanteckningar. Jag har dock bättre kunskaper inom medicin.
Om du, precis som jag, pluggar utomlands så rekommenderar jag verkligen att försöka skaffa jobb som läkarassistent och sen underläkare för att få in mer praktik i din utbildning; kanske till och med överväga att jobba som underläkare i ett år efter din utbildning innan du börjar med AT. Nu när de ska plocka bort AT blir det stressigt för oss som pluggar utomlands då vi måste göra allmäntjänstgöring för att bli legitimerade. Jag är själv en av dessa stressade. Om de inte hade beslutat att AT är passé så hade jag definitivt jobbat som underläkare i ett par år bara för att komma in i den svenska sjukvården mer innan jag påbörjar arbetet med att legitimera mig som läkare.

Arbetstider:  Min arbetsdag är mellan klockan 08.30 och 17.30 men det blir lätt att jag jobbar över till sex, ibland halv sju beroende på hur mycket administrativt arbete jag behöver göra.


För mer info om tjänsten Lärarassistent på vår hemsida.

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.