Det här kommer göra ont
Författare: Adam Kay (övers Erik MacQueen)
Förlag: Volante; 2018
ISBN 978-91-88-65959-0

Otroligt rolig bok för dig som gillar humor (ofta grov) och vardagsrealism. Adam Kay är före detta läkare som bestämde sig för att lägga rocken på hyllan och bli komiker. När kritiken av NHS (det brittiska statliga sjukvårdssystemet) blev för stor grävde han upp sina gamla dagboksanteckningar och gav ut dem i bokform. Fylld av händelser som kommer vara bekanta för många läkarstudenter (och några mindre bekanta, tack och lov) är detta en bok som fångar livet som läkare under utbildning – från den skarpa övergången från att “gå bredvid, rör inget” på dagtid till “hejdå, nu går alla, det här klarar du nog själv” på natten, och svårmanövrerade situationer med patienter och äldre kollegor. Det är också en bok som med hjälp av humor (och tragik) belyser hur vår moderna sjukvård samtidigt är helt fantastisk, och smärtsamt otillräcklig. Den här boken kommer få dig att skratta massor, och kanske gråta litegrann.

Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer
Författare: Henry Marsh (övers Göran Grip)
Förlag: Lind Co; 2017
ISBN: 978-91-74-61727-6

En smärtsamt bra antologi om livet som hjärnkirurg. Skriven som en rad av berättelser från sin karriär berättar Henry Marsh ärligt och öppet om tvivel, övertygelser, rätt och fel. Helt fri från skolning lämnas läsaren att dra sina egna lärdomar. En vacker berättelse om hur oförutsägbart, orättvist och helt fantastiskt livet som läkare kan vara.

In Shock: How nearly dying made me a better intensive care doctor
Författare: Rana Awdish
Förlag: Transworld Publishers Ltd; 2017
ISBN: 978-05-93-07949-2

Rana Awdish är IVA läkaren fick missfall i sjunde månaden och nästan förblödde. Hon berättar hur det var att plötsligt vara patient på sin egen avdelning och bemötandet hon fick som patient. Ger en fascinerande inblick i hur skrämmande det kan vara att behöva lita på någon med sitt liv och vad hon lärde sig som läkare av erfarenheten.

Att vara dödlig
Författare: Atul Gawande (övers Ulrika Junker Miranda)
Förlag: Volante; 2015

“I learned a lot of things in medical school, but mortality wasn’t one of them, så börjar Atul Gawandes bok Att vara dödlig. Och visst är det så att vi lägger mycket tid på att skjuta fram döden, och mindre på hur man man ger människor ett bra (och oundvikligt) avslut. I att vara dödlig diskuteras vårdens gränser och hur mer behandling inte alltid är detsamma som bättre vård. Den här boken ger lite välbehövd motvikt till vårt annars ganska starka fokus “att rädda liv”.

Extra tips: För den som är intresserad av hur man kan förbättra vården är alla Atul Gawandes böcker väl värda att läsa!

Mer från Appendix
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.  
Arbetsliv

Sommarjobbande Läkarstudenter

Ny artikelserie - Många läkarstudenter väljer att jobba inom vården under sommaren. Arbetsuppgifterna varierar mycket mellan olika kliniker, sjukhus och regioner men beror också på hur långt kommen i utbildningen studenten är. Appendix har samlat in berättelser från 18 läkarstudenter från olika lärosäten och terminer från deras sommarjobb 2020. Under augusti kommer dessa att publiceras löpande varje onsdag. Först ut idag är studenterna som är i början av utbildningen och haft titlar som vårdbiträde och receptionist.