Den fackliga grundkursen är en årlig tradition för SLF Student där nya aktiva medlemmar i lokalföreningarna samlas för att utbyta erfarenheter och lära sig mer om fackligt arbete.

På grund av covid19 hölls årets upplaga online och kortades ner från sina traditionella två dagar till en. Det gav ett packat schema och en del tekniskt strul, men detta till trots var det en god stämning med många skratt under dagen.

Det mest uppskattade inslaget under helgen var när Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kom och pratade om vad förbundet gör I covid19 tider – allt från krislägesavtal till otillräcklig skyddsutrustning och farhågor för inställd VFU hanns med under den intensiva timmen. Innan dess hann Niki Shams, ordförande I SLF student ge en introduktion till förbundet och en överblick över viktiga fackliga frågor för SLF student.

På eftermiddagen var det dags för erfarenhetsutbyte – här fick alla lokalförbund ge en blixtsnabb presentation över valfritt initiativ – det blev en salig mix med allt från pizzakvällar till projektbidrag. Lunds lokalförening vann “bästa initiativ” med deras jobb mot psykisk ohälsa bland läkarstudenter. Dagen avslutades med den traditionsenliga motionsskrivarskola, denna gång arrangerad av vice ordförande Elin Ekdahl. Alla delegaterna fick träna på att konstruera att-satser på olika teman.

Lyckad dag till trots hoppas vi vara tillsammans i person nästa år.

Här är några citat från utvärderingen:

“Det var givande att byta erfarenheter mellan orterna, få djupare insikt i det fackliga arbetet och hur den pågående coronakrisen hanteras av läkarförbundet. Föredraget från Heidi Stensmyren var höjdpunkten på dagen.”

“Det bästa var att ha erfarenhetsutbyte med lokalavdelningarna. Finns flera idéer som vi kommer använda oss av och var kul att få prata lite med alla.”

Mer från Appendix
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.  
Arbetsliv

Sommarjobbande Läkarstudenter

Ny artikelserie - Många läkarstudenter väljer att jobba inom vården under sommaren. Arbetsuppgifterna varierar mycket mellan olika kliniker, sjukhus och regioner men beror också på hur långt kommen i utbildningen studenten är. Appendix har samlat in berättelser från 18 läkarstudenter från olika lärosäten och terminer från deras sommarjobb 2020. Under augusti kommer dessa att publiceras löpande varje onsdag. Först ut idag är studenterna som är i början av utbildningen och haft titlar som vårdbiträde och receptionist.