Ahmad Mahmoud, termin 6 Göteborgs universitet 
Sommarjobb: Undersköterska, kirurgen Sahlgrenska sjukhuset

En vanlig dag börjar med att man tar rapport från de som arbetat skiftet innan. Sedan tar man kontroller på patienterna, tar prover och håller på med allmän omvårdnad.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
– Ja, verkligen. Man inser hur viktigt omvårdnad är. Har varit mycket givande med allt patientnära arbete.

Arbetstider: 6:45 – 15:30 respektive 13:30 – 21:30
Lön: 21500 kr (månadslön)


Alice Jungerup, termin 4 på läkarprogrammet i Gdansk, Polen. 

Sommarjobb: Undersköterska på Kirurgisk ansvarig vårdavdelning KAVA, Skaraborg Sjukhus i Skövde.

Under en vanlig arbetsdag så utför jag uppgifter såsom kontroller av blodtryck, puls frekvens och saturation bland annat.  Utöver det så är patientens vardagliga hygien och omvårdnad en stor del av min arbetsdag. Just på KAVA som är en akutavdelning finns det flera olika typer av patienter, allt från ortoped-, kirurg- samt urologpatienter vilket innebär att arbetet skiljer sig mycket från dag till dag. Då undersköterskorna även deltar på ronden medför detta att jag lär mig en hel del om hur jag kommer arbeta i framtiden, t.ex om det medicinska språket som används och hur läkarna tänker vid olika patientfall. Jag har även fått se vikten av ett bra samarbete mellan undersköterska, sjuksköterska samt läkare i vården.
Speciellt för denna sommaren är att halva KAVA för tillfället är en pandemiavdelning, vilket medför att jag får lära mig vikten av basala hygienrutiner samt hur man går tillväga under en pandemi eller vid smittor.

Hur fick du jobbet? 
Jag fick detta jobbet genom att direkt kontakta enhetschefen då jag visste att jag skulle vilja arbeta på KAVA i sommar. Det arbetet som jag sökte var sommarvikarie undersköterska.

Arbetstider: På avdelningen varierar vi mellan 3 olika pass, förmiddag 7-16, kväll 14.30-22.00 samt natt 21.15-07.00.
Lön: 22 200kr(månadslön).

Marcus Nilsson, Termin 6 Riga Stradins Universitet, Lettland 
Sommarjobb: Undersköterska samt inläggningssamordnare (ISA) Hjärtintensiven, Danderyds Sjukhus

Undersköterska = Basal omvårdnad, provtagning, odlingar, EKG, städa, påfyllnad, transport av patienter och assistent vid vissa hjärtstoppslarm på sjukhuset
ISA = Inläggning av patienter från akuten/annan klinik till adekvat hjärtavdelning samt överblick gällande platsläget på hjärtkliniken.

Hur fick du jobbet:  
Erhöll undersköterska-tjänsten via jobbannons på Danderyds Sjukhus hemsida (lediga jobb) sen ISA allt eftersom under anställningen.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Jag har fått ovärdeliga kunskaper inom sjukvården jag kommer ta med mig och dra lärdom av under resten av mina studier samt under min framtida karriär som läkare.

Arbetstider: Undersköterska = 07:00 – 15:15 / 13:30 – 21:15 , ISA = 09:30 – 18.00
Lön:136kr/h


Moa lång, Termin 6 Lithuanian university of health science ( LSMU )
Sommarjobb: Undersköterska medicinavdelning(gastro och njur) på Sunderby sjukhus ( Luleå/Boden)

Omvårdnad av patienterna allt från att byta blöja, renbädda, sätta katetrar, ta kontroller till att justera huvudkudden samt allt runtomkring på en avdelning, som att tömma sopor, transportera patienter till ex, dialysen, förbereda frukost, fika och mat.

Hur fick du jobbet? 
Blandning mellan att tidigare jobbat på Sunderbyn som transportör/vårdnäraservice personal och kontakter.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Absolut! Har kommit patienterna väldigt nära inpå och lärt mig massor om omvårdnad och hur de olika yrkesgrupperna jobbar tillsammans på en avdelning.

Arbetstider: Dagstur(7-15:30) kvällstur (13:30-21:30)
Lön: 22300kr (månadslön)


Johannes Hidirsah, termin 6 Medical University of Sofia. 
Sommarjobb: Undersköterska vid akutmottagningen på Södra Älvsborgs Sjukhus, och har jobbat där sedan i maj.
Jag kom hem från Bulgarien i april på grund av den pågående pandemin för att fortsätta mina studier på distans hemifrån. Eftersom studierna övergick till mestadels självstudier så hade jag mycket tid över och bestämde mig därför för att söka jobb inom vården för att hjälpa till. Mina arbetsuppgifter inkluderar de vanliga uppgifterna man har som undersköterska, såsom ta anamnes, omvårdnad, blodprovstagning, mätning av puls och blodtryck osv. Mina arbetskollegor har tagit väl hand om mig och jag har lärt mig otroligt mycket. Jag har även fått utföra sysslor utöver mina vanliga arbetsuppgifter såsom sätta katetrar, ta arteriella blodgaser och gipsa.

Hur fick du jobbet?
Jag kontaktade HR-ansvarig på SÄS och frågade om det fanns någon ledig tjänst.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Erfarenheterna jag fått på SÄS kommer jag nyttja väldigt mycket i framtiden i både sättet jag studerar men även hur jag ser på akutsjukvården i Sverige. Eftersom jag haft turen att jobba med väldigt trevliga och pedagogiska läkare har jag fått chansen att jämsides dem sitta och lära mig hur de arbetar samt hur de lägger upp sitt arbete. Det har varit otroligt lärorikt och jag ser redan fram emot att i komma tillbaka och arbeta på akuten.

Arbetstider: 06:45-16:00, 15:30-00:30, vardagar och helg.
Lön: 157 kr/h

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.