Läkarstudenter kan arbeta som underläkare efter nio terminer och det gör hundratals läkarstudenter varje sommar. De arbetar också som undersköterskor och läkarassistenter men möjligheten att kunna göra detta kräver också att studenterna är godkända fram tills en viss termin på programmet. Därför är det oerhört viktigt att läkarstudenters utbildning fortgår även under coronatider.

Parallellt med studierna arbetar många läkarstudenter nu extra för att stötta vården i krisen. Det är viktigt att studierna fortsätter och att studenterna blir godkända. Annars riskerar regionerna att skjuta sig själv i foten för om extraarbetet gör att läkarstudenterna inte klarar studierna bildas en vårdpersonalbrist i sommar.

Vi anser att följande saker bör tas i åtanke:

  • Anställ hellre fler studenter på deltid än en student på heltid.
    Studenter klarar lättare studierna med extrajobb på 20% medan utlysta tjänster på 40 timmar/vecka gör att studenten inte kan bli godkänd i sina studier samtidigt.
  • Universitet och arbetsgivare bör samarbeta.
    Det leder till smartare lösningar på anställningar av läkarstudenter utöver studierna. Universitetet kan ändra i utbildningens praktiska och teoretiska moment för att schema ska kunna passa med en deltidsanställning inom vården.

Sammanfattningsvis vet vi att läkarstudenter gärna vill hjälpa till i vården genom att arbeta just nu. De ska de kunna göra, men på rätt sätt. Det är viktigt att anställas på deltid för annars görs vården en björntjänst då det blir problem i sommar istället. Läkarstudenters utbildning måste fortgå för att säkra vårdpersonal med så hög kompetens som möjligt till sommaren.

Klara Westman
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.