Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

LEDARE: Nytt verksamhetsår!

Innan jag tillträdde som ordförande i januari hade jag precis kommit hem från en resa i Kina där jag skrivit mitt kandidatarbete om markörer för hjärtsjukdom. En resa som givit mig många nya perspektiv på kultur och samhälle.
Förbundsstyrelsen 2019
Ledare

Läkarstudenterna i Kina studerar i oerhörda mängder och som färdiga läkare jobbar man sedan sex dagar i veckan med ledighet kring det kinesiska nyåret. Arbetsplatsen genomsyras av en tydlig hierarki, utan möjlighet till motsättning om man inte tillhör de högre positionerna. I en så starkt styrd och hårt hållen diktatur ryms inga åsikter skilda från staten och ve den som motsätter sig!

Detta får mina tankar att gå tillbaka till systemet i Sverige – den svenska modellen bygger på uppgörelser mellan arbetsgivaren och fackföreningar vad gäller lön och arbetsvillkor. För att facken ska få gehör för sina yrkanden vid förhandlingar och i debatter, krävs att det finns många medlemmar som säger sig stå bakom förbundet i frågorna som drivs. Medlemsbasen är därför oumbärlig i förbundens påverkansarbete i sin politik gentemot andra aktörer. Som ordförande för Sveriges läkarförbund Student är jag därför mycket glad och stolt över att kunna meddela att vi nu har fler än 10 000 medlemmar i förbundet. Detta öppnar upp för ett starkt inflytande över årets professionspolitiska och fackliga debatter, samt sätter studentperspektivet i fokus!

Med en kommande sexårig legitimationsgivande utbildning är det av högsta vikt att implementeringen på studentorterna får en förbättrad och kontinuerlig klinisk handledning samt ett relevant och heltäckande curriculum med rimliga och rättvisa mål gentemot oss studenter. I väntan på att bastjänstgöringen ska träda i kraft måste landstingen som arbetsgivare också se till att dimensioneringen för läkare förbättras i form utav fler AT-platser och minskade flaskhalsar för att lösa dagens specialistbrist. Ett stort problem med dagens AT-platsbrist är att utexaminerade läkare tvingas jobba som underläkare till en oskäligt låg lön – detta är billigare för arbetsgivarna än dyra utbildningstjänster i form utav AT och ST.

Vi studenter påverkas av detta under sommarmånaderna under våra sommarvikariat som underläkare efter termin nio. Läkarförbundets lönerapport för sommarvikarierande underläkare 2018 visade att den lägsta tionde percentilen tjänade i nivå med de sommarjobb inom vården man har utan någon högskoleutbildning. Dessutom uppgav 45 % att de inte alltid hade tillräcklig handledning för att kunna bedriva en patientsäker vård. Istället för att satsa väljer arbetsgivarna att utnyttja billig arbetskraft på bekostnad av kontinuitet, arbetsplatsvillkor och i slutänden patientsäkerhet. Från Läkarförbundet students sida sätter vi nu stopp. Vi måste bryta den här ohållbara trenden! Det är oacceptabelt med en så låg lön som underläkare med det ansvar och de fyra och ett halvt åren man har i ryggen när man tar beslut ute på golvet.

SLF Student kräver en reallöneökning till över 30 000 kr och att AT-platserna ökar för att få en hållbar dimensionering. Detta kommer att vara en stor fråga under det kommande året och är viktig inför den stundande avtalsrörelsen 2020. Men innan vi studenter lämnar universiteten och går ut i arbetslivet måste vi också se till att orka med studierna. SLF Students rapport från 2017 om psykisk ohälsa, visade att fler läkarstudenter mår dåligt än den generella befolkningen i övrigt. Detta är oroväckande och en möjlig förklaring skulle kunna vara de extensiva schemana med 40h klinisk placering och förväntade självstudier utöver detta. Dessutom har negativ särbehandling på utbildningen uppmärksammats och är en del av den osunda kultur som leder till att studenter inte orkar mer. Här kommer förbundet sätta in krafttag – för hur kommer framtiden se ut om dagens studenter inte har tillräckligt med ork att ens gå klart sin grundutbildning?

Om vi går tillbaka till jämförelsen med Kina, inser jag hur viktigt det är att få sin röst hörd och kunna driva sina frågor. Utan den fria föreningsrätten hade det uppstått ett tomrum för representation i lönefrågan, arbetsmiljön och utbildningsutvecklingen för oss läkarstudenter. Sveriges läkarförbund Student täcker det här tomrummet – vi står upp för dina rättigheter och finns med dig genom hela din karriär. Som ordförande är jag stolt och tacksam över att ha fått förtroendet att bedriva det här arbetet under nästkommande år.

Theodor Lav
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …