Hoppa till innehåll

Löneförhandling och lönesamtal

Löneförhandla vid underläkarvikariat innan examen - går det?
Fackligt

Enligt SLF Students löneenkät bland underläkare innan examen från 2018 uppgav 85% av underläkare att de inte upplevde någon möjlighet att påverka sin lön. 84% svarade däremot också att de inte förhandlande om densamma. 73% fick höra att lönen inte var förhandlingsbar.

Det är på många sätt förståeligt att studenter inte förhandlar om sin lön. Det är svårt att få ett underläkarvikariat innan examen och de flesta är glada att få ett vik överhuvudtaget. Ingen förväntar sig att man ska kunna höja lönen chockartat mycket som underläkare. Däremot finns det möjlighet att öka några enstaka tusenlappar och chansen att göra detta förbättras stort om du är ordentligt förberedd.

Underläkare innan examen har haft en reallönesänkning de senaste åren, vilket betyder att man får mindre pengar jämfört med inflationen. SLF Student har belyst detta med kampanjen Aprilskämtet. Att våga löneförhandla om sitt vikariat gör också att du sätter ribban för kommande underläkare. Om ingen löneförhandlar, kommer löneökningen bli mycket liten.

Vi har därför samlat våra bästa tips för hur du ska löneförhandla på vår webbplats. Informationen kommer från Carl Axel Bankert (Malmö läkareförening) och Niklas Theorin (Östergötlands läkarförening). Exempelvis de vanliga motargumenten från arbetsgivaren samt hur man ska besvara dessa. Informationen berör också hur tariffer/policydokument fungerar och betonar att man har rätt till individuell lönesättning oavsett vad HR-avdelningen har för riktlinjer.

Klicka här för att läsa mer om hur du förbereder dig inför löneförhandlingen!

Jesper Sternley
Ledamot, Sveriges läkarförbund student

Jesper Sternley
Ledamot, Förbundsstyrelsen
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …