Ny omgång – nya tag 
När omställningen till digital undervisning initierades var många kurser inte beredda, och var tvungna att hastigt slänga ihop undervisningsmaterial som fungerade i det nya formatet. Föreläsningar ställdes in, videos spelades in i sista stund och zoom-länkar krånglade. Nu har alla kurser fått en chans att samla sig, och för de flesta är det andra gången kursen körs delvis eller helt digitalt. Förhoppningsvis har kursansvariga tagit emot feedback och anpassat sig därefter, vilket betyder att kurserna i höst bör vara bättre än de var i våras.

Här kan du göra stor skillnad! Ta kontakt med dina kursansvariga och berätta vad du tycker. Berätta det som var bra, så kanske de behåller det till nästa runda, och berätta vad du tycker kan ändras så dina yngrekursare får en ännu bättre möjlighet än du fick. Tillsammans kan vi göra situationen lite lite bättre, en besvarad kursenkät i taget.

Fördel med digital undervisning: obegränsad mängd kaffe. 
Denna punkt säger sig själv. Friheten att när som helst kunna kliva ifrån pluggplatsen och fylla på sin kaffekopp med nybryggt kaffe, utan att behöva missa en del av föreläsningen är helt klart en av de bästa fördelarna med digital undervisning. Du har också friheten att kunna välja ditt favoritkaffe, till ett klart billigare pris än på campus/sjukhuset. Om du tar det ett steg längre, och verkligen vill maxa höstkänslan kan du linda in dig i en filt också nu när mornarna börjar bli kallare och mörkare. Men undvik att lägga dig i soffan, för då finns det en risk att du somnar om (jag talar från erfarenhet, tyvärr).

Lunchpromenader 
Alla vet att fysisk aktivitet är bra för både kropp och själ. Men ofta är vi som läkarstudenter för upptagna på sjukhuset eller campus, eller rent av med plugg hemma att hinna ta tag i att träna. Att plugga hemifrån möjliggör lunchpromenader som är höjden på optimering. Man kommer upp mitt på dagen, får i sig lite frisk luft och kanske tillochmed lite solljus, och får röra på kroppen mitt i allt stillasittande. En fantastisk fördel med digitala studier.

Slutligen vill jag varmt rekommendera att du går in och läser vår serie på Appendix där flera medlemmar berättar om sina sommarjobb. Där kan du läsa om allt ifrån undersköterskor och underläkare till läkarassistenter och vaccinatörer. Det kanske förlänger känslan av sommar för dig, eller rent av gör dig taggad på nästa sommar, och nästa sommarjobb. Jag hoppas du hade en riktigt fin, solig, och virus-fri sommar, och att du känner dig redo att ta nya tag nu i höst. Om du får användning av mina tips så säg till, det är alltid kul när någon annan får nytta av ens egna knep! Och har du knep du vill tipsa mig om så skicka in dem, vi kanske kan hjälpas åt att tipsa varandra för att underlätta vardagen. Vem vet, nästa gång kanske det är ditt tips som skickas ut till alla våra medlemmar.

Niki Shams
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser att det finns en stor potential hos tjänsten som läkarassistent, att den har förutsättningar att bidra mycket till en blivande läkares utveckling. Dessutom har verksamheterna en möjlighet att gynnas av denna tjänst. Tjänsten har alltså många fördelar för båda parter, tyvärr utnyttjas den inte sällan till att täcka arbetsuppgifter som endast är relevanta för undersköterskor och sjuksköterskor.
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.