Ny omgång – nya tag 
När omställningen till digital undervisning initierades var många kurser inte beredda, och var tvungna att hastigt slänga ihop undervisningsmaterial som fungerade i det nya formatet. Föreläsningar ställdes in, videos spelades in i sista stund och zoom-länkar krånglade. Nu har alla kurser fått en chans att samla sig, och för de flesta är det andra gången kursen körs delvis eller helt digitalt. Förhoppningsvis har kursansvariga tagit emot feedback och anpassat sig därefter, vilket betyder att kurserna i höst bör vara bättre än de var i våras.

Här kan du göra stor skillnad! Ta kontakt med dina kursansvariga och berätta vad du tycker. Berätta det som var bra, så kanske de behåller det till nästa runda, och berätta vad du tycker kan ändras så dina yngrekursare får en ännu bättre möjlighet än du fick. Tillsammans kan vi göra situationen lite lite bättre, en besvarad kursenkät i taget.

Fördel med digital undervisning: obegränsad mängd kaffe. 
Denna punkt säger sig själv. Friheten att när som helst kunna kliva ifrån pluggplatsen och fylla på sin kaffekopp med nybryggt kaffe, utan att behöva missa en del av föreläsningen är helt klart en av de bästa fördelarna med digital undervisning. Du har också friheten att kunna välja ditt favoritkaffe, till ett klart billigare pris än på campus/sjukhuset. Om du tar det ett steg längre, och verkligen vill maxa höstkänslan kan du linda in dig i en filt också nu när mornarna börjar bli kallare och mörkare. Men undvik att lägga dig i soffan, för då finns det en risk att du somnar om (jag talar från erfarenhet, tyvärr).

Lunchpromenader 
Alla vet att fysisk aktivitet är bra för både kropp och själ. Men ofta är vi som läkarstudenter för upptagna på sjukhuset eller campus, eller rent av med plugg hemma att hinna ta tag i att träna. Att plugga hemifrån möjliggör lunchpromenader som är höjden på optimering. Man kommer upp mitt på dagen, får i sig lite frisk luft och kanske tillochmed lite solljus, och får röra på kroppen mitt i allt stillasittande. En fantastisk fördel med digitala studier.

Slutligen vill jag varmt rekommendera att du går in och läser vår serie på Appendix där flera medlemmar berättar om sina sommarjobb. Där kan du läsa om allt ifrån undersköterskor och underläkare till läkarassistenter och vaccinatörer. Det kanske förlänger känslan av sommar för dig, eller rent av gör dig taggad på nästa sommar, och nästa sommarjobb. Jag hoppas du hade en riktigt fin, solig, och virus-fri sommar, och att du känner dig redo att ta nya tag nu i höst. Om du får användning av mina tips så säg till, det är alltid kul när någon annan får nytta av ens egna knep! Och har du knep du vill tipsa mig om så skicka in dem, vi kanske kan hjälpas åt att tipsa varandra för att underlätta vardagen. Vem vet, nästa gång kanske det är ditt tips som skickas ut till alla våra medlemmar.

Niki Shams
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.  
Arbetsliv

Sommarjobbande Läkarstudenter

Ny artikelserie - Många läkarstudenter väljer att jobba inom vården under sommaren. Arbetsuppgifterna varierar mycket mellan olika kliniker, sjukhus och regioner men beror också på hur långt kommen i utbildningen studenten är. Appendix har samlat in berättelser från 18 läkarstudenter från olika lärosäten och terminer från deras sommarjobb 2020. Under augusti kommer dessa att publiceras löpande varje onsdag. Först ut idag är studenterna som är i början av utbildningen och haft titlar som vårdbiträde och receptionist.