Hoppa till innehåll

SLF Student på Almedalsveckan

Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.
Paneldebatt under SLF Student seminarium med titeln: Framtidens läkare - förstatliga vården?
Fackligt

SLF Student har sedan länge haft ett stort engagemang i Almedalen och sommaren 2019 var inget undantag. Ordförande Theodor Lav, vice ordförande Niki Shams samt FS-ledamot Fredrik Gustafsson var på plats tillsammans med Läkarförbundet och Läkartidningen. Vid läkartidningens mötesplats hölls totalt 18 seminarier varav fyra var förbundets och två var arrangerade av SLF student.

SLF Student seminarier behandlade två mycket aktuella frågor för oss läkarstudenter. Till hjälp var Carl Johan Sundberg, professor i fysiologi på KI samt tidigare förbundsstyrelseledamot i läkarförbundet som agerade moderator. Rubrikerna var:

Framtidens Läkare – förstatliga vården?

En kanske något stötande rubrik fick många att komma till SLF students första seminarie under veckan. Inbjudna experter var bl.a Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson och barnläkaren Anders W Jonsson. Utgångspunkten var underläkares situation som ofta hamnar mellan stolarna i en alltmer ojämlik organisation i 21 olika regioner. Denna fråga tangerade även ett av SYLFs seminarier om det så kallade läkarläckaget som presenterades i en rapport där det framgick att ca en tredjedel av dagens läkarstudenter inte är säkra på att de kommer att arbeta inom den offentliga sektorn. Nationell samordning av AT-platser, vikten av god handledning och ett större ansvarstagande från politikernas sida är sådant som efterlystes.

Inga godkända läkarstudenter kvar 2050 – varför sjunker resultaten?

Göteborgs universitet hävdade under våren 2019 att de såg en tydlig trend där läkarstudenters resultat under en längre tid sjunkit vilket enligt deras prognos skulle innebära att samtliga läkarstudenter år 2050 inte skulle klara av utbildningen. Det är förstås alarmerande och därför bjöd SLF student in en rad experter som försökte reda ut vart vi är påväg.

Annika Pontén, ställföreträdande myndighetschef på Universitetskanslerämbetet, presenterade konkret data från samtliga universitet där det visserligen visade på en viss nedåtgående trend i korrelationen mellan antalet antagna läkarstudenter och antalet examinerade läkare. Under åren 2012-2014 var andelen som inte nådde examen 8 % vilket enligt henne var lågt jämfört med andra yrkesexamensprogram. Högst andel ses för ämneslärare med 35 %.

Vidare berördes möjliga orsaker som en ökad psykisk ohälsa bland läkarstudenter och en allt för tung schemaläggning. Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska Institutet, berättade om forskning gjord utomlands på läkarstudenter som visade på att så många som 30 % av studenterna uppfyllde kriterierna för depression. Inga konkreta lösningsförslag lades fram men belysning av vikten av lättillgänglig studenthälsa och fler utbildningsmoment i grupp för att motverka ensamhet.

Utöver SLF students egna seminarier deltog representanterna även i andra paneler. Theodor Lav var bland annat inbjuden till Dagens medicins seminarie om framtidens sjukvård för unga patienter och medarbetare. Här betonade Theodor vikten av en fast läkarkontakt vilket fick starkt medhåll från de inbjudna patientrepresentanterna. Frågan om fast läkarkontakt var också en av de stora frågorna för förbundet under veckan vilket drevs av distriktsläkarföreningen i läkarförbundets tält. SLF student passade då på att tillägga vinsten med kontinuitet mellan student och handledare på samma sätt som den mellan läkare och patient.

När seminarierna framåt kvällen närmade sig sitt slut var dagen långt ifrån slut med väntande mingel med viktiga möten och knytande av kontakter för framtida frågor att driva och nya projekt att planera.

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …