Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Underläkare på sommaren

Sist ut i Appendix artikelserie om sommarjobbande läkarstudenter är berättelserna från studenter som avklarat termin 9 och uppåt och arbetat som underläkare.
Arbetsliv

Della Egfors, termin 9 Örebro universitet
Sommarjobb: Underläkare på BUP Örebro (barn- och ungdomspsykiatrin, öppenvården).

Under en vanlig dag träffar jag 3-4 patienter, ofta är något av besöken en telefonuppföljning. Patienterna är upp till 18 år och de flesta besök gäller insättning eller uppföljning av ADHD-medicin, medicinsk behandling av depression och bedömning av suicidrisk, sömnstörningar och behandling av dessa.

Hur fick du jobbet? 
Jag var intresserad av sommarjobb inom psykiatrin och skickade ett mejl till enhetschefen som sedan slussade mig vidare. De undrade vilken del av psykiatrin jag var mest intresserad av och uppmuntrade mig att välja just den inriktningen, och då blev det barn och ungdom.

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier?
Jag trivs jättebra! Man lär sig otroligt mycket på bara några veckor. Det är ju speciellt med första ul-viket men jag tycker också att jag är på en arbetsplats med högt i tak, öppet klimat och tid för handledning.
Jag känner att jag kommer ha stor nytta av mitt sommarjobb i framtiden eftersom jag träffar på många patienter med liknande diagnoser men med helt olika förutsättningar och behandlingar, och det är roligt med en varierande patientgrupp. Man pratar också mycket med föräldrarna och får ta del av både med- och motgångar.

Arbetstider: 08-16.45 måndag till fredag
Lön: 26000 kr


Erik Berg, Termin 10  Linköpings universitet 
Sommarjobb: Underläkare på rehabiliteringsmedicinska avdelningen i Sandviken.

Rehab är en teambaserad arbetsplats där jag har mycket kontakt med arbetsterapeuter, fysioterapeuter, sjuksköterskor och psykologer för att tillsammans ge så bra rehab som möjligt. Några av mina uppgifter är att skriva in och ut patienter, sitta i rehabiliteringsmöten med patient och anhöriga, ta hand om medicinska problem som dyker upp på avdelningen, kontakta konsulter, ordinera läkemedel, skriva remisser och intyg mm. Det ingår mycket patientkontakt och ett holistiskt synsätt behövs, vilket faller mig i smaken.  Dagarna erbjuder varierande uppgifter, och de äldre kollegorna ger mig mycket ansvar och god handledning.

Hur fick du jobbet? 
Jobbet fick jag genom att ringa runt

Kommer du att ha nytta av dina erfarenheter från sommarjobbet i framtida yrkesliv och studier? 
Jag har hittills fått mycket goda erfarenheter inför fortsatt UL och AT.

Arbetstider: 8-16.30 med flexmöjlighet, måndag till fredag.
Lön: 31500kr

Fredrik Gustafsson
Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …