Liksom tidigare år lyckades Utlandskongressen samla region representanter, sjukvårds aktörer och utlandsstundeter från runt om i Europa under ett och samma tak. Helgen, 18 – 20 oktober, som många sett fram emot erbjöd deltagare en fullproppad helg med inspiration, kunskap, möjlighet till nätverkande med potentiella arbetsgivare, samt chansen att träffa nya och gamla vänner.

Helgen kickade igång under fredagen med incheckning, rundvandring samt välkomstmingel! Årets upplaga erbjöd sina gäster hela 3 unika olika laternaiv för rundvandring genom gamlastaden! Utöver den klassiska guidade rundturen av kongressgruppen och guidade rundturen av lokala guider fanns även vätejakt, en helt unikt rundvandring, speciellt framtagen för Utlandskongressen 2019. Wrocław är känd med sina små vättar, historien som vättarna började 1989. Vissa vaktar banker och duvor medans andra har en annan betydelse. Folk springer även fram till dem när de får syn på tomtarna och klappar dem tre gånger vilket ska ge tur. Vättejakten erbjöd Utlandskongressens gäster möjligheten att utforska staden själv i egen takt.

Efter incheckning och rundvandring avslutades dagen med mingel där välkomstdrinkar och musik välkomnade deltagande till ett trevlig gemenskap med mingelbingo. Straxt efter 23-tiden erbjöds deltagande möjligheten att fortsätta kvällen i Gamla stan.

Lördagen, en proppfull dag som inleddes med ett kortare välkomsttal av SLF Student Utlands ordförande, Huseyin Admis, därefter släpptes första föreläsarna upp på scen där en hög aktuell fråga för utlandsstudenter lyftes upp, Bastjänstgöring(BT).

Föreläsarna, Hampus Carlsson, utredare på Läkarförbundet & Gustaf Kallryd, rekryterings- och BT-ansvarig i styrelsen för SLF Student Utland föreläste om upplägget av BT, vad som kommer hända med dagens AT och hur förändringarna kommer att påverka utlandsstudenter. En väldigt intressant och informativ föreläsning som besvarade på många frågor.

Kort innan lunchen fick deltagande regionerna & sjukvårds aktörer, traditionsenligt, möjligheten att presentera sin verksamhet för de närvarande. Därefter gick startskottet för årets arbetsmarknadsmässa, där studenter fick möjligheten att bygga upp sina kontakter mer regioner.

När lunchen väl var över fick Utlandskongressens andra föreläsare, Norma Bou Aram, kliva upp på scen med sin föreläsning, BUP – en samhällsnära specialitet med barnperspektivet i fokus. En föreläsning som lyfte upp vikten och hur det är att jobba inom barn-och ungdomspsykiatri, men också utmaningarna man kan möta.

Efter lite fika var det dags för Utlandskongressens nästa föreläsare, Randa Akouri, att kliv upp på scen med sin föreläsning om Livmodertransplantation. Den banbrytande forskningsprojektet påbörjades redan 1999, efter dryga 10 års förberedelser var det drags för första transplantationen som resulterade i graviditet och första barnet föddes 2014.

Parallellt till dessa föreläsningar pågick massa intressanta workshops där deltagande hade möjligheten att delta i 11 olika workshops med 5 olika teman såsom; Suturteknik, Laparaskopi simulation, Blir jag läkare av att studera medicin?, Ett hållbart arbetsliv, Neonatal-HLR och Från nyfödd till pubertet.

Lördagen avslutades med den klassiska banketten med trerättersmiddag samt musik via DJ, för första gången i kongressens historia. Banketten präglades av karaoke, dans och massa nöjda leenden!

Söndagen, en kort dag med föreläsning av Mannen bakom den mekaniska hjärtat, Azad Najar. Flera hundra personer lider av avancerad hjärtsvikt, enda lösningen är hjärttransplantation. Donerade hjärtan räcker endast till någon procent av de drabbade. Azad leder ett världsledande i utveckling av mekanisk hjärta. Vägen till det mekaniska hjärtat har inte varit enkel, deltagande fick ta del av Azads resa och om hur kreativt tänkande kan lösa många problem.

Helgen avslutades såsom den började, med ett kortare tal av SLF Student Utlands ordförande, Huseyin Admis.

account_circle
Huseyin Admis
Mer från Appendix
Arbetsliv

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene kombination, medan andra väljer att kompromissa och väljer något av det ena. I samband med detta är det lätt att gå direkt från den hektiska vardag som läkarstudent till den av en arbetande medborgare utan minsta åtanke för ens egen återhämtning. Återhämtning som både forngrekiska filosofer till dagens ledande stressforskare anser vara centralt i livet.
Arbetsliv

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser att det finns en stor potential hos tjänsten som läkarassistent, att den har förutsättningar att bidra mycket till en blivande läkares utveckling. Dessutom har verksamheterna en möjlighet att gynnas av denna tjänst. Tjänsten har alltså många fördelar för båda parter, tyvärr utnyttjas den inte sällan till att täcka arbetsuppgifter som endast är relevanta för undersköterskor och sjuksköterskor.
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.