Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Läkarförbundet, Läkaresällskapet, Läkarsektionen och Medicinska Föreningen - vad är vad?

Här får du en sammanfattning kring de mest centrala organisationerna respektive tillhörande studentföreningar
– Sveriges Läkarförbund student (SLF)
– Svenska Läkaresällskapet (SLS)
– Läkarsektionen (LS) del av Medicinska Föreningen (MF)

Sveriges Läkarförbund (SLF) är den främsta fackliga organisationen för alla läkare i Sverige. Som både ett professions- och fackförbund så är ett av de viktigaste budskapen att vi finns med "för alla läkare genom hela karriären" - där studentorganisationen är stark med hela 8400 av förbundets samtliga 58 000 medlemmar.

Under Sveriges Läkarförbund Student (SLF Student) som verkar övergripande nationellt finns Sveriges Läkarförbund Student Stockholm (SLFSS) för att verka som en lokal filial. SLFSS främsta fokus att lokalt stötta läkarstudenter på Karolinska Institutet. Vi engagerar oss därmed i frågor som rör utbildningskvalitet, diskriminering inom den kliniska praktiken samt verkar för studenters och blivande läkares rättigheter på arbetsmarknaden.

SLF Student Stockholm arbetar lokalt med att nå ut och informera samtliga KI-läkarstudenter vilka vi är och vad vi står för. Utöver detta är SLF Student representerade i åtta olika lokalavdelningar där var och en kopplas till Sveriges samtliga läkarutbildningar samt en till utlandsstuderande.

Svenska Läkaresällskapet (SLS) är den svenska läkarkårens oberoende vetenskapliga professionsorganisation. Läkaresällskapet är politiskt obundna och arbetar huvudsakligen med frågor baserade på vetenskap, utbildning, kvalitet och etik. Deras huvudbudskap lyder "för bästa möjliga hälsa för alla – genom läkares kliniska och vetenskapliga excellens" och fungerar vidare som en viktig remissinstans vid statliga utredningar och dylikt.

Den studentdrivna delen benämns SLS Kandidat och Underläkarförening (KUF). Det finns en central styrelse och lokala representanter i de flesta studieorter runt om i landet. KUF arbetar med att anordna lokala aktiviteter, debatter och seminarier. Som medlem i SLS/KUF finns det ett flertal möjligheter att söka forskningsstipendier! 

Medicinska Föreningen (MF) i Stockholm är Karolinska Institutets (KI) största studentkår. MF har ett flertal undersektioner. Alla utbildningar på KI bevakas och studentkåren verkar för att förbättra studentlivet, studiemiljön och utbildningen.

Programspecifika frågor och aktiviteter koncentreras dock till största del av varje programs respektive sektion. Läkarsektionen (LS) är således den instans som representerar alla läkarstudenter. LS arbetar med utbildningsfrågor genom studentrepresentation på alla kurser, arbetsgrupper och högre beslutande organ på programmet.

Vill du bli medlem?

Gå med i Sveriges läkarförbund Student idag och ta del av våra medlemsförmåner.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare