fbpx
Hoppa till innehåll

Dags att uppvärdera
unga läkares arbete

SYLF Styrelse 2019
Ledare

Lön har betydelse för arbetstagares motivation och prestation på arbetet, även om faktorer som att ha förtroende för chefens förmåga att bedöma ens arbetsinsats, att ha autonomi i sitt yrkesutövande och att känna till arbetsplatsens lönekriterier också påverkar. Det visar flera rapporter från organisationen Svenskt Näringsliv. De amerikanska forskarna Deci & Ryan har med sin ”self-determination theory” haft stor inverkan på hur vi ser på vad som motiverar en individ. De skiljer på inre och yttre motivation, där den förra handlar om nyfikenhet, ett beteende som skapar en känsla av tillfredställelse. Den inre motivationen ökar när vi får använda vår kompetens. Yttre motivation beskriver hur en individ engagerar sig i aktiviteter på grund av yttre belöningar, påtryckningar eller krav. Enligt Deci & Ryan kan de inre drivkrafterna undermineras av yttre belöningar, eftersom individen då inte längre upplever att beteendet utförs för sin egen skull.

SYLF:s rapport ”I väntan på AT” visade att nästan 30 procent av läkarna angav att det var ganska eller mycket troligt att de inom fem år skulle komma att lämna hälso- och sjukvården. Hög arbetsbelastning och stort ansvar i kombination med små möjligheter att påverka arbetstider och arbets­situation var några av skälen. Därtill ett brett missnöje med såväl lönenivåer som löneutveckling. I höstens AT-ranking framkom alarmerande siffror – varannan AT-läkare arbetar över utan att få betalt. Det är dyster läsning för oss alla, inte minst för våra patienter. Att unga läkare stannar kvar i vården kommer att vara helt avgörande för att Sverige ska kunna erbjuda sina medborgare en god vård.

I vår Sifo-undersökning från 2019 visade det sig att svenskarna tror att en nyutexaminerad läkare, i snitt, har 36 638 kronor i ingångslön. Vi vet att det är en falsk verklighetsbild. Våra medlemmar erbjuds ibland löner strax över 20 000 kronor. Den senaste tiden har vi fått rapporter från flera delar av landet om att löneökningar för AT-läkare uteblir. I över tio års tid har underläkarnas löner på många håll stått helt still. Det är inte acceptabelt. Unga läkare tar ett stort medicinskt ansvar året om, dygnets alla timmar, på både sjukhus och vårdcentraler och ska självklart ersättas därefter.

Läkare drivs inte sällan av en stark vilja att hjälpa andra människor. Vår inre motivation är det nog knappast någon som ifrågasätter. Om vi däremot möts av låga ingångslöner, chefer som inte har kompetens att bedöma våra arbetsinsatser, liten eller obefintlig autonomi i vår yrkesutövning och orimliga krav riskerar vi att underminera vår motivation och istället lämna yrket helt. Alternativa karriärvägar för unga läkare finns det gott om.

Avtalsrörelsen har precis börjat och i de yrkanden som Läkarförbundet har lämnat till SKR är det ett stort, och alldeles nödvändigt, fokus på unga läkares villkor. Det är hög tid att unga läkares arbete uppvärderas. •

SYLF:s styrelse genom Madeleine Liljegren, ordförande.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.