fbpx
Hoppa till innehåll
Foto: Daniel Thilén

Curlingföräldrar har vi hört talas om – men curlingläkare?

Den 21-23 september ägde curlingturneringen AT ICE rum i Jönköping. Hela 61 läkare från 14 olika städer samlades för att träffa nya och gamla vänner, testa balansen på isen och umgås från tidig morgon till sen kväll. Det hela anordnades av nio AT-läkare från den småländska huvudstaden.
Reportage

Från prova-på-kväll till AT-mästerskap

En kylig lördag i januari 2018 blev AT-läkarna i Jönköping inbjudna till stadens curlinghall för att prova på sporten som de flesta människor ägnar en veckas uppmärksamhet åt var fjärde år under vinter-OS. Av 25 tappra kollegor som vågade prova sporten blev nio stycken frälsta och gick med i Jönköpings curlingklubb för att utvecklas vidare. Besattheten av curling blev ett internskämt inom kollegiet. En dag föreslog någon att vi skulle konkurrera ut AT BEACH och bli Sveriges största sportevenemang för AT-läkare.

Sagt och gjort, de nio curlingspelarna gick samman och skapade AT ICE. Några dagar innan sista anmälningsdag hade det fortfarande bara kommit in en handfull anmälningar och turneringen såg ut att bli ganska snabbspelad. Något skäl till oro fanns dock inte – samtliga platser tog slut och tolv stycken lag var till slut anmälda.

After ICE och Guldkvasten

Deltagarna ankom till Jönköpings curlinghall på fredagskvällen. Efter en kort introduktion var det dags för isträning. Några vurpor senare hade de flesta fått nog med träning. Som tur var fanns det After ICE och i baren stod tre män i kilt och serverade goda drinkar till de behövande.

På lördagen satte turneringen igång tidigt. Efter gruppspelet på förmiddagen spelade alla lag två slutspelsmatcher. Finalen som spelades mellan lag Kiessling och lag Haskovec där det senare gick segrande ur striden och tog hem Guldkvasten. Turneringsdagen avslutades med trerättersmiddag och fest i Hantverksföreningens anrika lokaler där deltagarna åt, drack och dansade ända inpå småtimmarna.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.