fbpx
Hoppa till innehåll

BT – bastjänstgöring – en hjärtefråga

Camilla Ringström Lindh är andre vice ordförande i SYLF och ST-läkare i internmedicin och akutsjukvård på Capio S:t Görans sjukhus. I vår inleder hon arbetet med SYLF:s nya BT-arbetsgrupp.
Text: Maria Valeur
Pyramiddiagram som beskrier ST- och AT-regler.
Basfackligt

Vilka läkare berörs mest av de frågor som rör BT? Till en början är det endast utlandsutbildade läkare som kommer att behöva göra bastjänstgöring (BT) och därmed är det främst dessa läkare som berörs praktiskt av BT. På sikt ska alla som legitimerats från den nya sexåriga läkarutbildningen i Sverige göra BT och därmed kommer alla läkare som når arbetsmarknaden att ha gjort det. Därför är det viktigt att SYLF redan från start är med och bevakar antalet utbildningsplatser, upplägg och löner. 

Så här kan det absolut inte fortsätta

Hur kommer det sig att ni startar en arbetsgrupp för just BT?
Det finns många skäl! När startskottet gick för BT den 1 juni 2021 såg vi att det saknades på tok för många platser. Enligt beräkningar från både SLF och SKR behövdes cirka 700–800 platser men enbart ca 150 platser erbjöds hösten 2021. Så här kan det absolut inte fortsätta. Vi riskerar nu att hamna i ett läge, likt AT, med långa väntetider för att få en BT-plats. Sverige behöver ta vara på all kompetens som våra kollegor har, oavsett utbildningsland, och säkra den strukturerade introduktionen till sjukvården som BT ger. 

Vi kan nu ett halvår senare också se att löneläget för landets BT-läkare skiljer sig mycket åt, och i en majoritet av regionerna ligger det under de nuvarande ST-lönerna. Detta trots att BT är en del av nya ST och de läkare som anställs redan är legitimerade. Det här är inte acceptabelt.

Vi ser också att det är en fråga som verkligen engagerar de lokala SYLF-avdelningarna och det finns redan mycket kunskap och erfarenhet ute i landet som är otroligt värdefull och viktig att ta vara på. Med en nationell arbetsgrupp hoppas vi kunna hjälpas åt att utbyta viktig information mellan olika regioner och tillsammans få ett bättre grepp för att kunna arbeta med frågor och utmaningar kring BT. 

Vilka kommer delta i arbetet?
Gruppen kommer att bestå av fem personer från olika lokalavdelningar runt om i landet och ledas av mig och Robert Holmqvist, från SYLF:s styrelse.

Camilla Ringström Lindh andre vice ordförande SYLF tittar rakt in i kameran.
Camilla Ringström Lindh, SYLF. Foto: Nadja Endler

Med en nationell arbetsgrupp hoppas vi kunna hjälpas åt att utbyta viktig information mellan olika regioner

Vilka är de största vinsterna med att ha en egen arbetsgrupp för BT?
Det finns många potentiella vinster; en av de viktigaste är att vi bildar ett nätverk för samordning och utbyte av information som alla lokalaktiva, och i förlängningen alla underläkare, ska kunna ha nytta av. Detta i sin tur ska kunna användas i lokalt och nationellt påverkansarbete, t ex i möte med arbetsgivare, politiker och andra organisationer.

Var hoppas ni få gehör för BT-frågorna?
På ett nationellt plan ska vi försätta att bevaka frågor kring BT i de forum där vi möter representanter från t ex Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Nationella vårdkompetensrådet (tillhör Socialstyrelsen) eller politiker. För SYLF:s del är detta också frågor som vi även driver inom Läkarförbundet, som i sin tur är en stark röst i samhällsdebatten. Lokalt blir arbetet färgat av de utmaningar som finns kring BT i respektive region.

Vad är roligast med att få fokusera på just BT?
Det roligaste är att SYLF centralt och lokalavdelningarna tillsammans jobbar för att utbildningssteget ska bli så bra som möjligt. BT-frågorna berör flera viktiga områden av SYLF:s kärnverksamhet, så som läkares vidareutbildning och progression och inte minst kompetensförsörjningen av läkare i Sverige. 

Nu tar vi ett nytt grepp med en nationell arbetsgrupp i frågan. I slutändan handlar det om att säkra kompetensförsörjningen för läkare i Sverige, hela 19 av 21 regioner uppger ju brist på specialistläkare. •

Maria Valeur
Maria Valeur
Underläkare
Mer från Moderna Läkare

Ekonomi och medicin i vågskålarna

Tema Vad minns du av dina DALY:s och QALY:s? Hälsoekonomi kan lätt bli abstrakt, men handlar i grund och botten om att fördela samhällets resurser så att pengarna används där de får störst effekt. Sofie Larsson, hälsoekonom på Folkhälso­myndigheten (FHM), reder ut begreppen.

Ordförandeord #1 2022

Fackligt Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, …

Vad står egentligen i kollektivavtalet?

Basfackligt Sommaren närmar sig och för många innebär det att man får ta de första stegen in i arbetslivet som läkare. Vad ska man tänka på innan man skriver på ett kontrakt och hur fungerar det med våra arbetstider?

Uppskattad checklista för underläkare

Lokalfackligt SYLF Skaraborg har under flera år fokuserat på att förbättra villkor och arbetsmiljö för de underläkare som vikarierar före AT. I fjol utvecklades en checklista för nyanställda som snabbt fått spridning runt om i landet.

Från AT-läkare till affärs­utvecklare

Tema Moderna Läkare har träffat läkaren Lovisa Backemar, affärsutvecklare på Capio. Hon berättar om vad som fick henne att lämna den kliniska vardagen, varför hon älskar utvecklingsarbete och hur hon tror att vården kommer förändras i framtiden.

Hög lön – hög pension?

Tema En dag kommer du att ta av dig namnskylten och när du hör arbetsplatsens ytterdörrar slå igen bakom dig går du mot en ledighet utan slut. Lockande, och skrämmande kanske. Pensionen är resultatet av alla slantar du lyckats spara ihop …

Prioritera din ingångslön!

Ledare Reallönen för underläkare har sänkts under många års tid. Många tycker att Läkarförbundet behöver göra mer i denna fråga. Den årliga lönerevisionen förhandlas fackligt men den styrs mycket av det så kallade industrimärket. Därmed är det svårt att få till …

Ordförandeord:

Fackligt Om vi hade levt för 100 år sedan skulle bara 1 av 10 ha fått betalt för att arbeta som läkare. Övriga skulle, om vi hade haft tur, fått boende eller mat av arbetsgivaren. Men bara ibland. Lönen var låg: en …

Läkare – inom industrin

Basfackligt De flesta läkare som arbetar i Sverige är anställda av regionerna, men det kan vara bra att påminnas om att vår arbetsmarknad är bredare än en karriär inom den offentliga sjukvården, medicin-industrin och medicinsk teknik utvecklas ständigt och erbjuder helt …