fbpx
Hoppa till innehåll

Delad första placering i årets AT-ranking

Nu har AT-läkarna fått säga sitt. Årets utmärkelse av bästa AT-ort delas av Gällivare sjukhus och Avesta lasarett som förra året delade på andra placeringen. Den hedersamma tredjeplatsen går till Västerviks sjukhus som förra året toppade rankingen. Vad mer kan vi säga av årets undersökning?
Tema

God tillgång till handledning och utbildning, ett gott stöd bland kollegor och upplevelsen av att prestationen värdesätts på sjukhuset är några av knepen för att platsa bland Sveriges bästa AT-orter. AT:s kvalitet kräver ett långsiktigt, målmedvetet och strukturerat arbete och det måste finnas harmoni mellan AT-läkarnas krav på att utvecklas i sin yrkesroll och hälso- och sjukvårdens krav på produktion.

Fakta

Info om Svarsfrekvens

SYLF:s AT-enkät är en totalundersökning som riktar sig mot fackligt organiserade underläkare innan legitimation eller som avslutat AT efter 30 november 2017 . Undersökningen besvarades sammanlagt av 2198 och hade en svarsfrekvens på 71 procent.

De topprankade sjukhusen fortsätter att vara i toppen av rankingen. Avesta Lasarett som i år delar på första platsen har nu toppat AT-rankingen i tre av de fyra senaste undersökningarna. I år blev sjukhuset dessutom bästa medicinort – en imponerande prestation. Andra sjukhus som har gjort bra ifrån sig är Sjukhuset Torsby som är bästa kirurgiort, Höglandsjukhuset Eksjö-Nässjö som är bästa psykiatriort och Hudiksvalls sjukhus som är bästa allmänmedicinort. Årets raket i rankingen delas av Hässleholms sjukhus och Nyköpings lasarett som klättrar 27 platser vardera.

När AT inte fungerar som det ska

Utebliven handledning och uteblivna utbildningstillfällen, hög arbetsbelastning utan stöd, ensamt jourarbete utan legitimerad läkare och känslan av att inte kunna påverka är några exempel på när AT inte fungerar som det ska. I botten av rankingen finns Sollefteå sjukhus som hamnar sist, strax över finns Oskarshamns sjukhus som återigen hamnar i botten av listan och Skånes universitetssjukhus Lund.

Det är inte någon slump att de topprankade sjukhusen i Västervik och Gällivare är de enda sjukhusen där samtliga AT-läkare känner inflytande över arbetsmiljön.

Förhoppningsvis är detta en väckarklocka för dessa sjukhus och att förändringar kan göras för att höja kvalitén på AT – framförallt måste de lyssna på AT-läkarna och inte vifta bort kritiken. Vi har tidigare kunnat vittna om orter som gått från botten av AT-rankingen till toppen.

Stöd under pressade tider

Alla är stressade och pressade överallt inom vården, det märks och det märks framförallt för oss under utbildning, i form av bristande engagemang på grund av tidsbrist, press med mera.

Många AT-läkare vittnar om en hög arbetsbelastning på sina kliniker i årets undersökning. Men har sjukhusen i toppen av rankingen lägre arbetsbelastning än de som ligger i botten? Svaret är nej. Även läkare i de topprankade sjukhusen vittnar om en hög arbetsbelastning, men det finns en avgörande skillnad; vilket stöd man har när det är tufft. Faktum är att AT-läkarna oftast är medvetna om den höga arbetsbelastningen då de ofta fått vikariera flera månader innan AT, men förväntningen är att man ska få stöd under en organiserad utbildningstjänst – något som alltför ofta prioriteras bort. Här måste de ansvariga se till att det alltid finns åtminstone en person som kan ge handledning och instruktion till AT-läkarna även under pressade tider. Det är då AT-läkare kan utvecklas samtidigt som sjukvård av hög kvalitet kan erbjudas till patienterna.

Mer makt åt AT-läkare

AT-rankingen visar också att det är viktigt med delaktighet och inflytande över arbetssituationen. I genomsnitt får AT ett helt betygssteg högre i de orter där AT-läkare känner inflytande över sin arbetsmiljö. Det är inte heller någon slump att de topprankade sjukhusen i Västervik och Gällivare är de enda sjukhusen där samtliga AT-läkare känner inflytande över arbetsmiljön.

De vanligaste orsakerna till att AT-läkare inte deltar i klinikens utvecklingsarbete är att de inte blir inbjudna till det eller att de inte får tid avsatt för att delta.

Sjukhusen har därför mycket att vinna på att förbättra möjligheterna för AT-läkare att få större inflytande över sin arbetssituation men också att få delta i klinikens utvecklingsarbete. De vanligaste orsakerna till att AT-läkare inte deltar i klinikens utvecklingsarbete är att de inte blir inbjudna till det eller att de inte får tid avsatt för att delta. Här måste det komma till stånd en kulturförändring där AT-läkare inte enbart ses som arbetskraft utan som ett par nya ögon som kan förbättra arbetsplatsen. Att delta i utvecklingsarbetet som exempelvis APT, arbetsgrupper och andra projekt är också en möjlighet för AT-läkare att få större förståelse för organisationen och träning i ledarskap.

Allt kan inte vara perfekt under en AT men allting går att förändra. Det krävs att det finns påverkanskanaler och lyhördhet samt nyfikenhet från verksamhetschefer, AT-chefer, studierektorer. När detta fungerar kommer fler orter att få AT-läkare som beskriver sin upplevelse enligt citatet:

För att jag av alla kollegor anses vara läkare och en tillgång; för att jag självständigt får handlägga patienter efter egen förmåga och får alltid hjälp och gott stöd när jag önskar det. Alla är måna om min utbildning och cheferna lyssnar och förändrar om det finns något jag anser kan förbättras.

Bästa medicinsort

Avesta lasarett
Västerviks sjukhus
Lasarettet i Motala

Bästa kirurgiort

Sjukhuset Torsby
Skaraborgs sjukhus Skövde
Västerviks sjukhus
Gällivare sjukhus

Bästa psykiatriort

Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö
Västerviks sjukhus
Värnamo sjukhus

Bästa Allmänmedicinort

Hudiksvalls sjukhus
Visby lasarett
Avesta lasarett

AT-läkare som upplever att de kan påverka sin arbetsmiljö, i procent
Ja 58 procent
Nej 42 procent

Se hela rankningen på SYLFs webbplats.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.