fbpx
Hoppa till innehåll

En framgångsmedicin

Text: Signerat lokalavdelningsordförande: Robin Midhage Ordförande SYLF Uppsala
Bild: Privat
Lokalfackligt

Att engagera sig fackligt är både spännande och lärorikt, men att åstadkomma förändring kan kräva tålamod! Jag kommer att tänka på en kursare som apropå livet som småbarnsförälder berättade: ”Nio av tio gånger är det konflikt och bråk, men den där tionde gången, där allt går bra och alla är nöjda, det gör det hela värt det!” Riktigt så illa tycker jag inte att det är att vara lokalaktiv, men det är klart att det finns utmaningar. För att inte stöta på mer motstånd än nödvändigt och kunna jobba effektivt är det bra att tänka på alla grupper man kan påverka — inte bara arbetsgivaren.

Som SYLF-aktiv har vi många olika påverkansytor att arbeta från, som är knutna direkt till arbets-platsen. Vi kan exempelvis vara klinikombud eller delta i den lokala läkarföreningens arbete med förhandling av villkor och löner. Arbetet gentemot arbetsgivaren är grundstommen i det traditionella fackliga arbetet, men det är viktigt att göra sig påmind om att det ofta är politikerna som har störst inflytande över de frågor som är viktiga för våra medlemmar. En av utmaningarna för lokalaktiva är att orientera sig i sjukvårdens styrning för att veta var man ska rikta sina ansträngningar i påverkansarbetet.

Ofta är det politikerna som har störst inflytande över de frågor som är viktiga för våra medlemmar.

Sjukvårdspolitiken är komplex. De politiker som är valda att sitta i regionfullmäktige för att besluta om komplexa medicinska prioriteringar, så som sjukvårdens budget och uppdrag, saknar många gånger helt sjukvårdsbakgrund. Tjänstemän på regional nivå tar fram de beslutsunderlag som ligger till grund för i vilken riktning politikerna röstar, vilket ger tjänstemän stor informell makt. 

Även allmänheten, väljarna, har svårt att greppa de politiska sjukvårdsfrågorna. På grund av sjukvårdens komplexitet riskerar nyhetsrapportering att bli ytlig. Bakom torftiga politiska beslut kan döljas omfattande organisationsförändringar sam-tidigt som okunskap kring vad som beslutas nationellt och regionalt ofta gör att allmänhetens fokus hamnar på regeringsnivå snarare än på den lokala regionnivå där besluten de facto tas.

Allt detta medför utmaningar för våra lokalaktiva – men också möjligheter. SYLF är experter på under-läkares frågor och vi arbetar i sjukvården varje dag. Vår kompetens är unik och med rätt insatser kan vi bidra till att öka kunskapen hos våra beslutsfattande politiker. Vi behöver kunna argumentera för hur våra mål linjerar sig med partiernas politiska program, helst också över blockgränserna, för att våra förslag ska vara beständiga även vid maktskiften. Lyckas vi engagera även allmänheten i våra frågor genom debattartiklar och nyheter i lokal media så håller vi våra frågor på agendan.

Allt ovan kräver enträget arbete, kontakter och dialog, men när allt klaffar är det en härlig känsla att få igenom viktiga förändringar som gör skillnad! Med envishet som samarbetspartner får vi uppleva den där tionde gången som gör allt värt det. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.