fbpx
Hoppa till innehåll

Ledarskaps-ST banar väg för chefskap

Runt om i landet finns inspirerande personer som banar väg för fler underläkare som chefer. De är underläkare och nyblivna specialister som är eller planerar att ta sig an chefstjänster med mål att förändra och förbättra vården och verksamheterna. Moderna Läkare har träffat några av dem, som dessutom förberett sig genom ST-block med inriktning mot ledarskap; ledarskaps-ST. Här möter du Sara Halldén.
Foto: Kennet Ruona
Tema

Har du ett pågående chefsuppdrag? 

Nej, jag är nybliven specialist i internmedicin på SUS i Malmö och ST-studierektor där. 

Har du gått ledarskaps-ST?  

Jag går ledarskap-ST nu och blir klar med den sommaren 2019.   

Vad är det bästa med ledarskaps-ST?  

Att få en inblick i vad ett ledarskap inom sjukvården kan innebära. Vad är sjukvården för organisation? Varför är den så svårstyrd? Vad är det för processer? Vem är vem? Vilka perspektiv finns på vårt gemensamma uppdrag? Sedan har det varit otroligt roligt att lära känna de andra ST-läkarna i gruppen, har sett fram emot varje utbildningstillfälle.  

Har ledarskaps-ST öppnat möjligheter för chefskap?  

Både och. Gällande att bli tilltänkt som chef så uppfattas förmodligen utbildningen som en kvalitetsstämpel, men få vet nog egentligen vad utbildningen innehåller och hur just ledarskaps-ST skiljer sig från övriga ledarskapsutbildningar. För min egen del känner jag mig mer förberedd och uppmuntrad.  

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för ledarskaps-ST?  

Att anpassa utbildningen ännu mer för läkare som leder. I gruppen pratar vi mycket om den konflikt en har inom sig att i det närmaste byta karriär, vad innebär det att ta ett steg från kliniken? Känslan av att bli sedd som någon som inte satsar på det kliniska är inte helt lätt eftersom det ju traditionellt sett är det som är målet för läkaren, det är den kliniska kompetensen som är högt värderad. Inom framtida ledarskapsutbildningar kan det vara en poäng att reflektera mer kring detta. För att skapa bra läkare som leder tror jag alltid på ännu mer återkoppling med fokus på ledarskapet och diskutera huruvida ett chefsjobb är så strikt skilt från vad vi ”är utbildade till”.  

Varför är det viktigt med ledarskap och chefskap tidigt i läkarkarriären?    

Att vara mer kompetent inom ledarskap har gjort att jag också utvecklat mig kliniskt. För mig är alla läkare ledare och att tidigt få en idé om läkares ledarskap kan förhoppningsvis göra att fler ser chefstjänster som en del av yrkeslivet 

Skulle du rekommendera ledarskaps-ST till andra?    

 Ja, om du är intresserad av ledarskapsfrågor. 

Var ser du dig själv om 10 år?    

Jag är läkare och ledare för en verksamhet som jag tycker är intressant. 

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.