fbpx
Hoppa till innehåll

När läkare leder som leder

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Foto: Noemi Wiehe
Fackligt

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan.

Plan-ledaren
Denna ledare sitter rak i ryggraden och ser till att planera och kartlägga allt, vilket gör rörligheten begränsad. Det finns PM för allt som kan tidsoptimeras och kostnadseffektiviseras. Ingen paprika på varesig patientmackor eller till fredagsfrukosten, max en ruta papper vid toalettbesök (om toalettbesöket inte kan undvikas helt), och inget utrymme för flexibilitet.

Vrid-ledaren
En vridledare vill att alla ska bli nöjda, vilket ofta resul­terar i ledar-lidande. Genom att ta varenda helg­jour och rätta sig efter varenda schemaönskemål undviker vridledaren sitt dåliga samvete. När denna ledare ger någon lillfingret kan den anställda lätt ta hela underarmen. Vridledaren skruvar på sig så att hen går av. Det skruvas och skruvas och skruvas tills vridledaren har skruvat sig hela vägen in i väggen.

Gångjärns-ledaren 
Dörren till denna ledares rum har inskränkt rörelse­omfång. Åtminstone verkar det så, eftersom den alltid är stängd. Ska man undvika kritik får man inte ligga på sträck-, förlåt, jag menar lat-sidan. Denna led-­
are styr med gång-järn-hand och är inte mottaglig för
några förslag. Gångjärnen gnäller och gnisslar grinigt
om någon tar egna initiativ och de anställdas kvali­teter går outnyttjade och deras idéer står opåtittade.

Kul-ledaren
Kulledaren vill bara ha kul med sina medarbetare. Denna ledare rycker på alla sina rörelseaxlar åt planering och höftar till med både budget och schemaläggning, men axlar mer än gärna rollen som ledhuvud när muskel-festen ska organiseras. 

Slink-ledaren 
Slinkledaren slinker ombord på stick-vagnen och sticker från ansvaret. Denna ledare är bara chef för att kunna stiga i graderna. Slinkledaren har egentligen inget intresse av att leda, den vänder läkarrocken efter vinden, smälter in i de vita väggarna och delegerar bort alla uppgifter.

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan. 

Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Avtalsrörelsen är i gång

Ledare Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.