fbpx
Hoppa till innehåll

När läkare leder som leder

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Foto: Noemi Wiehe
Fackligt

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan.

Plan-ledaren
Denna ledare sitter rak i ryggraden och ser till att planera och kartlägga allt, vilket gör rörligheten begränsad. Det finns PM för allt som kan tidsoptimeras och kostnadseffektiviseras. Ingen paprika på varesig patientmackor eller till fredagsfrukosten, max en ruta papper vid toalettbesök (om toalettbesöket inte kan undvikas helt), och inget utrymme för flexibilitet.

Vrid-ledaren
En vridledare vill att alla ska bli nöjda, vilket ofta resul­terar i ledar-lidande. Genom att ta varenda helg­jour och rätta sig efter varenda schemaönskemål undviker vridledaren sitt dåliga samvete. När denna ledare ger någon lillfingret kan den anställda lätt ta hela underarmen. Vridledaren skruvar på sig så att hen går av. Det skruvas och skruvas och skruvas tills vridledaren har skruvat sig hela vägen in i väggen.

Gångjärns-ledaren 
Dörren till denna ledares rum har inskränkt rörelse­omfång. Åtminstone verkar det så, eftersom den alltid är stängd. Ska man undvika kritik får man inte ligga på sträck-, förlåt, jag menar lat-sidan. Denna led-­
are styr med gång-järn-hand och är inte mottaglig för
några förslag. Gångjärnen gnäller och gnisslar grinigt
om någon tar egna initiativ och de anställdas kvali­teter går outnyttjade och deras idéer står opåtittade.

Kul-ledaren
Kulledaren vill bara ha kul med sina medarbetare. Denna ledare rycker på alla sina rörelseaxlar åt planering och höftar till med både budget och schemaläggning, men axlar mer än gärna rollen som ledhuvud när muskel-festen ska organiseras. 

Slink-ledaren 
Slinkledaren slinker ombord på stick-vagnen och sticker från ansvaret. Denna ledare är bara chef för att kunna stiga i graderna. Slinkledaren har egentligen inget intresse av att leda, den vänder läkarrocken efter vinden, smälter in i de vita väggarna och delegerar bort alla uppgifter.

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan. 

Mer från Moderna Läkare

"En riktigt bra ledare skapar nya ledare"

Tema ST-tjänster med ledarskapsinriktning kan ge en positiv dominoeffekt. Det är ST-läkare Efraim Jovlunden övertygad om. Moderna läkare har pratat med honom om hur det är att göra ledarskaps-ST. 

"Professorsrollen är som ett projektledarjobb"

Tema Att som ung läkare ge sig in i forskningens värld leder inte enbart till en chans att komplettera den kliniska vardagen med någonting nytt och kreativt – det kan också öppna dörrar till en form av ledarskap man inte visste …

Ordförandeord #1 2023: Att vara ny

Fackligt Hon hade nyligen tagit examen. Det var sommar och i augusti började hon på ett underläkarvikariat. Glad över att ha varit lite ledig efter så många års studier på läkarprogrammet, var hon nu redo att ge sig ut i arbetslivet, …

Konsten att balansera verksamheten och människan

Tema Norra Stockholms psykiatri har ett gott rykte om att erbjuda bra arbetsmiljö och kollegialt stöd. Moderna Läkare träffar underläkarchefen Michael Rangne för att höra hur han har gjort för att lyckas som klinisk chef.

Från idé till verklighet

Tema ”Tror man starkt på något är det svårt att inte driva det vidare”, berättar läkaren och entreprenören Pauliina Ikonen Victorsson. Med sin tjänst Medalla vill hon skapa mer transparens för arbetstagare inom vården och hållbar rekrytering för arbetsplatser. 

Vad är diskriminering?

Fackligt Diskriminering är ett begrepp som man ofta hör talas om. Vad som räknas som diskriminering är reglerat i lag. SYLF:s förste vice ordförande, Robert Holmqvist, reder ut begreppen kring negativ särbehandling.

Att påverka med podd

Tema Efter att ha pratat med varandra om akutsjukvård under många år tog de samtalen och visionerna ut i etern. Moderna Läkare träffar personerna bakom Akutläkarpodden – som med tiden blivit en röst att räkna med.

Läkare på högsta politiska nivå

Tema I Sveriges riksdag är två av ledamöterna legitimerade läkare. Moderna Läkare träffar distriktsläkaren Marie-Louise Hänel Sandström (M) och barnläkaren Anders W Jonsson (C) som berättar mer om hur det är att vara läkare i rikspolitiken.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …