fbpx
Hoppa till innehåll

Chefsförhandlare
på Läkarförbundet

Moderna Läkare frågade Sveriges Läkarförbunds chefs­förhandlare Peter Wursé om jobbet och om avtalsrörelsen.
Peter Wursé
Tema

Vad innebär ditt jobb som chefsförhandlare?
Som chefsförhandlare representerar man läkar­förbundet i förhandlingar med våra motparter. Jag är också ansvarig för samordningen av alla förhand­lingar i alla sektorer på arbetsmarknaden. Jag förhandlar inte allt själv utan vi är ett förhandlarteam på förbundet som tillsammans förhandlar på olika nivåer mot gentemot våra motparter. Utöver det är jag bollplank internt i olika frågor som rör avtals- och villkorsfrågor och jag deltar i förhand­lingsdelegationens arbete som leds av förbunds­ordföranden.

Hur blir man chefsförhandlare?
Vanligtvis genom att ha jobbat som förhandlare eller ombudsman innan. Jag är jurist i botten, vilket är en ganska vanlig bakgrund, oftast med arbetsrättslig inriktning. Du måste också vara intresserad och kunnig i arbetsmarknadsfrågor, till exempel pension, arbetsmiljö och försäkringar.

Vilka är dina största utmaningar som chefs- förhandlare?
Arbetstidsfrågan och då särskilt inflytandet över den enskildes arbetstid är en viktig fråga. Även arbetsmiljön och konkurrenskraftiga villkor är frågor som också är viktiga för oss och som vi ser som stora utmaningar framöver.

Vi vill lyfta löneläget för underläkare
som vi anser har halkat efter.

Hur ser du på avtalsrörelsen som precis har dragit igång?
Denna avtalsrörelse omfattar en ovanligt stor del av arbetsmarknaden och det finns flera yttre faktorer som spelar in. Till exempel hur ”märket”, dvs normen för lönepåslaget kommer att hanteras av den konkurrensutsatta sektorn, som också påverkar löneutvecklingen på den offentliga sektorn men också den ekonomiska konjunkturens utveckling i stort. Samtidigt pågår en statlig utredning av an­stäl­lningsskyddet som också kan påverka arbets­marknaden.

Vilka är era huvudsakliga punkter som ni driver under årets avtalsrörelse?
Arbetstidsfrågan är viktig, vi vill till exempel ta bort beredskap B, det vill säga inställelsetid inom två timmar som vi tycker är lågt prissatt och omodernt, samt uppvärdera läkarnas arbetstid efter klockan 17. Utöver det är alltid frågan om ett centralt bestämt löneutrymme viktig, det är en viktig faktor för att den lokala lönebildningen ska fungera.

Hur ser du på underläkares villkor och löner idag?
Vi vill lyfta löneläget för denna grupp som vi anser har halkat efter. •

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.