fbpx
Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Satsa på ledarskaps-ST!

Text: SYLF:s styrelse genom Eva Amtkil.
SYLF:s styrelse i november 2021
SYLF:s styrelse i november 2021. Foto: Jenny Jellerbo
Ledare

Tack vare medicinska framgångar lever vi längre, men vi hinner också bli sjukare innan vi lämnar jordelivet. Patienter vars komplexitet aldrig tidigare skådats radar upp sig på vårdcentraler, akutmottagningar och i avdelningskorridorer. Trots detta är de chefer som leder verksamheterna allt mer sällan läkare. Märkligt, kan tyckas, särskilt när flera studier visat att läkare på ledarpositioner i vården förbättrar framförallt vårdkvaliteten, men även det ekonomiska resultatet. För oss i SYLF är det tydligt att riktade insatser behövs för att öka andelen läkare som leder. 

I SYLF:s ledarskapsrapport ser vi alarmerande tendenser till att läkares intresse för att inneha chefspositioner sjunker drastiskt från studietiden till att man är anställd som ST-läkare. Läkare är ofta naturliga ledare i möten med patienter och anhöriga, vid kontakt med myndigheter och läkare är självfallet högst ansvariga för den medicinska vård som ges. Läkare är också drivande inom forskning och utbildning. Det som de flesta unga läkare idag saknar är formaliserad och strukturerad utbildning i att leda. Denna utbildning behövs för att säkerställa att fler läkare ser chefskap som en intressant väg framåt. Det fungerar som en utmärkt grund för läkaren att stå på inför fortsatt utveckling av sitt professionella ledarskap. Ett förslag på modell för en sådan utbildning är så kallad ledarskaps-ST.

Riktade insatser behövs för att öka andelen läkare som leder.

I dagsläget är det endast tre regioner som erbjuder ledarskaps-ST, en katastrofalt låg siffra med tanke på behovet av läkare på chefspositioner. Ledar-skaps-ST är en bra ingång för underläkare med chefs- och ledarambitioner och bör erbjudas i samtliga regioner och till en betydande del av under--läkarkåren. Glädjande nog har Läkarförbundet, efter flera år av påverkansarbete från SYLF i frågan, nyligen lanserat en modell för hur ledarskaps-ST kan utformas. Detta för att ge underläkaren en stabil plattform att stå på inför uppdrag på chefsposition med både medicinskt och organisatoriskt komplexa problem. Förslaget innebär flera viktiga utbildningsmoment inom organisation och ledarskap där förslaget är att ledarskapsutbildningen förlänger ST med ett år men att specialistlön utgår efter fem år.

SYLF vill se att ledarskaps-ST erbjuds minst 10 procent av alla ST-läkare i landet. Framtidens vård kräver beslutsfattare med medicinsk kompetens. Om fler läkare får möjlighet att leda kommer vi att kunna fortsätta att erbjuda en förstklassig vård till en åldrande och allt skörare befolkning. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.