fbpx
Hoppa till innehåll

Schysst rekrytering:
en certifierad process för ansvarsfull anställning

Under Framtidens Specialistläkare 2018 i Malmö delades de första utmärkelserna ut på den stora scenen av dåvarande andre vice ordförande Björn Hansell.
Text Eva Amtkil, styrelseledamot SYLF
Schysst rekrytering
Basfackligt

Vad innebär Schysst rekrytering?
SYLF har tagit fram riktlinjer för underläkare som vill söka allmäntjänstgöring och för chefer samt HR-personal för att öka kunskapen om rekrytering och skapa en mer objektiv och så rättvis process som möjligt. Det finns en stor okunskap kring rekrytering vilket gör att både chefer och underläkare kan uppfatta tillsättningen/förloppet som luddigt och de som inte får tjänsten kan uppleva att grunderna till nekandet var lösa. Ibland kan det vara så att rekryteringspersonal går mer på känsla än definierade kriterier för AT-tjänsten.

Från pilotprojekt till certifierad rekryteringsprocess
Därför skapade SYLF 2018 utmärkelsen Schysst rekrytering. Ett pilotprojekt genomfördes 2018 där fem AT-orter runt om i landet fick vara med på AT-intervjuerna samt förberedelser och efter­arbete. Efter detta skapades ett kunskapsdokument om vad vi anser att schysst rekrytering innebär och varje år låter vi nu alla AT-orter i landet ta del av detta och nominera sina processer. Förra året
delade vi för första gången ut en utmärkelse till de AT-orter som genomför en certifierad rekryterings­process. Dessa publiceras på at-guiden.se och pris delas ut på Framtidens Specialistläkare i Malmö vartannat år.

Vilka kriterier måste uppfyllas?
De viktigaste kriterierna i SYLF:s modell för en bra rekrytering är att alla underläkartjänster ska utlysas öppet och att det ska framgå i annonsen vilka kompetenser som arbetsgivaren anser är meriterande, att urvalet ska ske utifrån meritkriterierna och att arbetsgivaren använder validerade metoder för att bedöma kompetens, som att alla får samma frågor vid intervjun.

Varför är Schysst rekrytering angeläget för just dig som söker AT?
Helt enkelt eftersom du inte ska behöva gissa – det skall finnas en klar tydlighet kring vad som är meriterande för tjänsten. Det handlar om att rekryterarna skall göra en bedömning baserad på fakta och kompetens snarare än på en subjektiv magkänsla. Även om det känns orättvist i efterhand så kan du se att processen inte var orättvis.

Gynnsamt även för chefen
En strukturerad intervjuprocess är inte viktig enbart för dig som söker tjänsten, utan gynnar även chefer samt kliniken. I och med att utmärkelsen Schysst rekrytering är organiserad och utarbetad så kan de orter som erhåller diplomet stoltsera extra mycket. SYLF kommer även att be alla AT-chefer att redogöra för hur de jobbar med rekryteringar och stämmer av med lokalavdelningarna hur det fungerar i praktiken. De som söker AT ska uppleva att de blir rättvist behandlade, arbetsgivaren ska uppleva att man gör värdefulla rekryteringar och projektet ska stimulera till samarbete mellan arbets­givaren och lokalavdelningen.
Om du har frågor så tveka inte att kontakta din lokalavdelning. Se till att just din klinik börjar att rekrytera schysst!


schysst flöde

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.