fbpx
Hoppa till innehåll

SYLF 100 år: Så vill SYLF att framtiden ska se ut!

SYLF:s femåriga strategi sätter agendan för föreningens arbete framåt. Lönerna ska bli bättre, tiden till specialist ska bli kortare, fler läkare ska ges möjlighet till chefskap och det ska löna sig att forska och undervisa. Dessutom ska SYLF fortsätta att bli en allt starkare röst för under­läkarkåren.
Text: Maria Valeur
Bild: Getty Images
Sex läkare som lägger ihop händerna för att känna gemenskap. SYLF 100 år.
Fackligt

Underläkarkåren ska lyftas! På fullmäktigemötet i maj 2021 enades SYLF:s lokalavdelningar om en femårsstrategi för att skapa bättre förutsättningar för landets underläkare. Många av målen är hjärtefrågor för SYLF och områden som föreningen arb-etat hårt med i många år. I och med den antagna strategin förtydligas riktningen på föreningens arb-ete framåt. 

Mål 1 – Rimliga underläkarlöner

Underläkarlöner ökar snabbare än industrimärket.

Underläkare har haft löner som inte ökat i lika hög grad som de seniora kollegornas, vilket urholkar underläkarnas köpkraft. När en allt större underläkargrupp kommer in på arbetsmarknaden samtidigt som den seniora läkargruppen går i pension finns risken för att lönerna också kommer att normeras nedåt, med minskad livslön som följd. SYLF nationellt kan verka för att frågan prioriteras hos SLF, men också arbeta för att förtroendevalda runt om i landet får goda möjligheter att påverka lokal lönebildning, via utbildning, nätverk och kunskapsunderlag. 

Mål 2 – Kortast möjliga väg till specialist

Inga ofrivilliga/undvikbara väntetider till AT, BT och ST. 

Det råder specialistläkarbrist i Sverige, och våra medlemmar vill inget hellre än att bli specialister och därmed avhjälpa detta strukturella problem. Problemet handlar om en underdimensionering av antalet utbildningstjänster (AT/BT/ST) vilket skapar flaskhalsar för underläkares progression i läkaryrket. SYLF nationellt kan arbeta med detta genom att sammanfatta kunskapsunderlag kring läget för AT och BT, kommunicera risker med fördröjd progression, och påverka beslutsfattare.

Det råder specialistläkarbrist i Sverige, och våra medlemmar vill inget hellre än att bli specialister.

Mål 3 - Fler läkare som chefer och ledare

Ledarskaps-ST eller motsvarande utökad ledarskapsutbildning ska finnas i alla regioner och erbjudas minst 10 % av alla ST-läkare

Trots att läkare har en naturlig roll som chefer och ledare i vården, och att många unga läkare ser sig som framtida chefer, är det allt mindre vanligt att vården leds av läkare. Förklaringen är multifaktoriell, men avsaknaden av utbildnings- och stödinsatser för läkare i ledande position är en viktig stötesten. Ledarskaps-ST är en naturlig ingång för underläkare med chefs- och ledarambitioner och bör erbjudas i samtliga regioner och till en betydande del av underläkarkåren. SYLF besitter den nödvändiga kunskapen och inflytandet för att accelerera införandet av ledarskaps-ST i hela landet.

Mål 4 - Att utbilda och utveckla ska löna sig

Akademiska meriter och undervisningsuppdrag ska ge ett påslag på bruttolönen om minst 10 %. SYLF ska därutöver verka för att utbildningsintresserade läkare skall ersättas med mer schemalagd tid för kollegors professionellas utveckling.

Trots att läkaryrket är ett kunskapsintensivt lärlingsyrke, får sällan kollegor som engagerar sig för undervisning, handledning och forskning den konkreta kompensation som förtjänats. SYLF behöver driva frågan om särskild kompensation och uppskattning för underläkare som engagerar sig i andra kollegors professionella utveckling. Det ska synas på lönebeskedet och i anställningsvillkoren!

Mål 5 - En stark röst för underläkarkåren

SYLF samlar 82 % av underläkarkåren. 
SYLF:s möjlighet att påverka internt i SLF nationellt är avhängigt vår storlek och förankring i medlemsgruppen. Detta gäller såväl på SLF:s fullmäktige men också i andra kontakter internt i förbundet. Vår möjlighet att också få gehör för underläkarfrågorna lokalt ökar om vi är många. Idag har SYLF lägre anslutningsgrad än SLF (ca 80 %). För att nå en hög anslutningsgrad behöver SYLF synas mer, både lokalt och nationellt. Det ska vara friktionsfritt att vara förtroendevald och satsningar på att förenkla arbetet som SYLF:are kan också ingå i detta. Dessutom är anslutningsgraden också något som påverkar SYLF:s ekonomi: ju fler vi är, desto mer kan vi göra. •

Vill du hjälpa till att förverkliga våra mål? 
Är det ett av målen som du brinner extra mycket för? Du är varmt välkommen att kontakta din lokala SYLF-avdelning för att bli en del av det roliga och viktiga arbetet! Kontaktuppgifter till lokalavdelningarna hittar du på www.sylf.se. 

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.