fbpx
Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Signerat lokalavdelningsordförande: Utbildning ett måste, även under pandemi

Lokalfackligt

SYLF Värmland: De senaste månaderna har varit speciella på många sätt, i Värmland har vi klarat oss med förhållande­vis få fall av Covid-19 under våren och sommaren, men anpassningar har för­stås ändå gjorts för att försöka skapa marginaler som inte finns i systemet. Utbildningssituationen har påverkats, och på många håll har studiepotter varit svåra att utnyttja, självstudietid har tagits bort, och utbildningar har ställts in eller ersatts med digitala alternativ med varierande kvalitet avseende innehåll och tekniska lösningar. Till en början har många tyckt att det har känts rimligt – det är ju en så speciell situation – och det känns självklart för de flesta att ställa upp.

Undantagstillstånd bör vara just det, undantag.

Sara Tärnbo
Sara Tärnbo

Något som vi i SYLF Värmland ganska ofta får höra som underläkare i Värmland är att vi är en så viktig del i produktionen. Tyvärr kommer denna argumentation ofta fram vid samtal om en bristande utbildningssituation, då det inte finns möjlighet att undvaras från den kliniska verksamheten för föreläsningar eller för självstudietid. Jag tror att många av oss kan känna igen oss i att detta är ett återkommande problem även utan en pågående pandemi. I perioder då bemanningssituationen är ansträngd på våra kliniker av andra orsaker ställer vi också upp, även om det är under dessa perioder som vi kanske är allra mest beroende av möjlighet till kunskapsinhämtning. Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan: ”är det såhär som vi underläkare bäst ställer upp för verksamheten?” På kort sikt kanske svaret på den frågan är ”ja”, men inte över tid. Det är ju trots allt inte underläkare vi har störst brist på i landet, utan specialistläkare.

Så hur ska vi fortsätta att förhålla oss till vår utbildning under rådande pandemi?
Konsekvenserna blir allt större och mer långsiktiga av en försämrad utbildningssituation, och risken allt större att tiden till specialistbevis förlängs. Som tur är har våra värmländska AT-läkare fått behålla sina placeringar så att de kan avsluta sin AT-tjänst som planerat, och man har ganska snart insett att AT-föreläsningarna måste fortgå för att målbeskrivningen ska hinna uppfyllas. Men för en del av våra ST-läkare är situationen annorlunda, och inte minst oklar. Hur kommer våra ST-läkare inom opererande specialiteter att drabbas som har haft det svårt att få vara med på operation i många månader? Delmål för vad man förväntas kunna operera självständigt efter en viss tid som ST-läkare är svåra att uppfylla, och många ställer sig frågan om de kommer att få vara med och operera ens när de växande vårdköerna ska kortas ned och operationstiderna behöver hållas nere.

Självklart är situationen speciell, men det är viktigt att påminna sig om att undantagstillstånd bör vara just det, undantag. Kortsiktig problemlösning är ofta ogynnsam på lång sikt, och att bromsa återväxten av specialistläkare genom en försämrad utbildning av underläkare över alltför lång tid är ett bra exempel på det. Så tänk långsiktigt – stå upp för din rätt till utbildning! Och glöm inte bort att SYLF Värmland finns här om du behöver stöd.

Sara Tärnbro
Ordförande SYLF Värmland

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.