fbpx
Hoppa till innehåll

Våga prioritera din fortbildning

Text: Signerat Klara Westman, ordförande SYLF Östergötland
Klara Westman, ordförande SYLF Östergötland
Ledare

Jag började min läkarkarriär under pandemin. När skulle jag och mina kollegor hinna läsa på om covid-19 och de nya riktlinjer som kom varje vecka? Svaret: i lunchrummet och på fritiden, för under arbetstid tog patientarbetet hela dagen och lite till. Vänner frågade mig massor om corona och jag insåg att flera av dem hade haft mer tid att läsa på än jag själv. Efter en dag på akuten med covidpatienter orkade jag nämligen inte ens höra ordet corona när jag kom hem. Än mindre läsa om det. 

Fortbildning för läkare innebär att hålla sig upp­daterad om nya riktlinjer kring vård även efter läkarutbildningen. Det är inte för skojs skull jag vill att jag och mina kollegor lägger mer tid på fortbildning, utan det är ett krav om vi ska kunna förbättra sjukvården. Annars bedrivs forskning i onödan. 

"Det kommer alltid vara lätt att prioritera en patient framför fortbildningstid."

År 2020 släppte Läkarförbundet en rapport som visar att antalet fortbildningsdagar för specialistläkare halverats sedan 2005 och är nu nere på hälften av den rekommenderade nivån på tio fortbildningsdagar per år. Enkäten visade att detta nästan alltid förklarades med att utbildningstiden inte fanns avsatt i schemat eller att läkarna kände sig tvingade att genomföra annat patientarbete i stället.

Har du också prioriterat bort din utbildningstid för att hinna träffa en patient till? I min vardag ser jag även AT- och ST-läkare som inte hinner genomföra sina obligatoriska utbildningsmoment. En ST-läkarkollega på vårdcentralen väljer varje vecka att titta igenom provsvar under sin utbildningstid på grund av tidsbrist. Underläkarna på sjukhuset förväntades att ha 45 minuters utbildning på torsdag morgon, men ändå genomföra samma avdelningsarbete som andra dagar. Eller så ställs föreläsningen in till förmån för annan information.

Vad behöver då göras för att hålla läkarna à jour? Sjukvården behöver prioritera läkarnas utbildningstid. Varje läkare behöver en fortbildningsplan och schemalagd fortbildning. Staten och regionerna måste ta sitt ansvar och se till att läkarkollegiet i Sverige hänger med i förbättringarna av vården. 

Det kommer alltid vara lätt att prioritera en patient framför fortbildningstid. På sikt hjälper vi dock inte patienterna genom att prioritera bort läkarnas utbildningstid. Därför tror jag att vi som läkare också behöver bli tuffare mot oss själva, schemaläggningen och arbetsgivaren när vår fortbildning tas bort. Annars kommer fortbildningstiden aldrig att bli tillräcklig.

Kära läkarkollega, glöm inte att vara sträng med din fortbildningstid för dina patienters skull. Stat och regioner, öka fortbildningstiden för läkarna för vårdens skull. För ingen läkare vill känna att patienten haft mer tid att läsa på om deras sjukdom än de själva, och patienterna förtjänar bättre.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.