fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Förutsättningarna för din arbetsmiljö är nära sammankopplade med det uppdrag du fått, onboarding (hur du som chef introducerats till din roll/verksamheten), stödet från din egen chef och det egna professionella nätverket.

Ditt uppdrag

Grundläggandet av ditt chefskap börjar redan under rekryteringsprocessen. Du behöver bland annat ha ett antal grundläggande saker klart för dig:

  • Vem rapporterar du till?
  • Söker de en förändringsledare eller en förvaltare?
  • Hur ser organisationen ut?
  • Vad har du för stödfunktioner till ditt förfogande?
  • Vad är din roll i organisationen?
  • Rapporterar du till en annan chef, styrelse eller nämnd?

Om du rapporterar till en chef har du kanske inga chefer under dig och jobbar väldigt nära kärnverksamheten då klarar du dig väldigt långt på dina specialistkunskaper.

I det fall du rapporterar/svarar inför en styrelse eller nämnd är du sannolikt chef över chefer och förväntas ha koll på helheten (ekonomi, HR-frågor och produktion) och jobba mycket mer med planer och strategier.

I en del fall är du kanske mer kunnig än dina överordnade om kärnverksamheten är sjukvård. Du behöver då vara skicklig på att få dem att förstå verksamhetens förutsättningar och att tala deras språk (vara konceptuell) eller på ren svenska måla mer med de breda penseldragen och inte vara så detaljerad som vi i vår specialistroll är vana vid.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem