Hoppa till innehåll

Pressmeddelande

Nyhet

Myndigheten Vård- och omsorgsanalys publicerade idag rapporten ”Fast kontakt i primärvården”  som visar att endast en tredjedel av befolkningen har fast läkar- eller vårdkontakt i primärvården.

Myndigheten fick under 2020 i uppdrag att utvärdera omställningen i hälso- och sjukvården till en god och nära vård. Enligt uppdraget ska omställningen utvärderas ur både ett patient- och systemperspektiv och med utgångspunkt i regeringens tre inriktningsmål för omställningen. Inom ramen för uppdraget ska bland annat utvärderas utvecklingen av fast läkarkontakt i primärvården med fokus på̊ patienter med omfattande och komplexa vårdbehov.

Rapporten ger en nulägesbild över befolkningens erfarenheter och uppfattningar och visar att majoriteten av befolkningen är listade på en vårdcentral, men endast en av tre har en fast läkar- eller vårdkontakt. Myndigheten konstaterar att det inte finns några tecken på förbättringar över tid i fråga om andel personer med fast läkarkontakt på sin vårdcentral.

– Utvecklingen står still, det är mycket prat men lite verkstad. Politiker och tjänstemän pratar gärna om fast läkarkontakt, men när vi ber regionerna redovisa hur deras kompetensförsörjningsplaner ser ut för att åstadkomma tillgång till fast läkare, framkommer en dyster verklighet. De flesta av Sveriges regioner beräknar inte alls hur många specialister i allmänmedicin de har, varken till antal eller omräknat till antalet heltidstjänster. Det är uppenbart att det krävs mer från riksdag och regering för att vi ska börja se skillnad. Tyvärr hotar regionernas senfärdighet i frågan hela reformarbetet, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningens.

Bara 26 procent av befolkningen uppger att de har en fast läkarkontakt jämfört med närmare 100 procent i jämförbara länder som Estland, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Samtidigt anser åtta av tio att det är viktigt att träffa samma person när de besöker sin vårdcentral.

– Varje invånare ska ha en namngiven läkare. Kontinuitet mellan patient och en fast läkare ger vårdvinster som minskar antalet besök på akutmottagningar och inläggningar på sjukhus, är kostnadseffektivt samt leder till minskad dödlighet, vilket det finns evidens för i upprepade studier, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen.

Svensk primärvård har länge lidit av brister i tillgänglighet och kontinuitet, och frågan om fast läkarkontakt har länge funnits på agendan. Trots det visar utvecklingen i Sverige gällande andelen personer med fast läkarkontakt ingen förbättring över tid.

– Vi anser oss veta vilken väg och riktning en primärvårdsreform ska ta men för det krävs av regionerna en korrekt dimensionering och finansiering av primärvården för att möjliggöra svenska folkets rätt till en fast läkare med god tillgänglighet, säger Marina Tuutma


Fler nyheter


DLF i Almedalen

På onsdag 26 juni kl.11.25 håller DLF ett seminarium under Almedalen. Länk till live-sändningenAdress för fysiskt deltagande: Slottsterassen 6, Visby  Redan innan rådande ekonomiska kris var ett faktum i Sveriges…

KOMPETENSUTVECKLING FÖR SPECIALISTER I ALLMÄNMEDICIN

Ordinarie läkare i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin, det vill säga ha en anställning som distriktsläkare. Distriktsläkare utgör den högsta medicinska kompetensen på hälsocentralen och är en central profession…
Västerbotten

Ansök till Samfonden!

– vår hjälp till din personliga kompetensutveckling och ekonomi Samfonden är Svenska Distriktsläkarföreningens fond för att främja våra medlemmars professionella utveckling eller ge stöd till medlem eller medlems efterlevande som…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare