Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Nyhet

PRESSMEDDELANDE

Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Det är långt mellan löftena om egen läkare och de pengar som avsätts för att det ska bli möjligt. Under tio år har husläkarmottagningarna enbart av ekonomiska skäl tvingats halvera andelen distriktsläkare visar en granskning, som Distriktsläkarföreningen i Stockholm gjort.

Urholkad budget för husläkarmottagningarna är orsaken.

Distriktsläkarföreningen i Stockholm har analyserat den budgetmall som de regiondrivna husläkarmottagningarna använder i sitt interna budgetarbete. Denna så kallade ”generiska modell” ger en bild av hur en typisk vårdcentral ska kunna hålla sig inom de ekonomiska ramar som regionen satt. Modellen ger en god bild av vad resurserna räcker till.

– Analysen visar att finansieringen alltmer urholkats. Under 10 år har vårdcentralerna tvingats att nära nog halvera andelen specialister, från 32 procent av de anställda till 18 procent av de anställda, för att ekonomin ska gå ihop, kommenterar Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm.

– Det är dags för region Stockholm att fundera på hur få husläkarna kan få bli, utan att namnet ”husläkarmottagning” blir rent vilseledande.

2011 räckte de ekonomiska ramarna till en distriktsläkare per 1600 patienter. Under tio år har antalet patienter som varje läkare måste ansvara för ökat med nära 40 procent, till över 2200.

– Det är en orimlig siffra. Det är inte konstigt att vi får långa väntetider och dålig tillgänglighet när det inte går att upprätthålla en rimlig läkarbemanning och samtidigt klara ekonomin. Tyvärr får det också konsekvenser för vilken vård invånarna får, menar Ylva Sandström.

Distriktsläkarföreningens beräkningar visar att regionen skulle behöva öka ersättningen med knappt tio procent för att husläkarmottagningarna ska ha råd att anställa så många specialistläkare som fastslagits som mål av riksdagen.

Rapporten i sin helhet: Husläkaruppdragets ekonomiska förutsättningar för fast läkare.

Kontakt: Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm

E-post: ylva.sandstrom@slf.se

Pressbilder kan rekvireras från Läkarförbundet.


Fler nyheter


DLF Västerbotten - ny styrelse 2024

Vid årsmötet i Umeå 240321 valdes en ny styrelse för DLF Västerbotten. Styrelse består nu av Carolina Emdin, Umeå, ordförande. Sara Backlund, Dorotea, vice ordförande. Joel Lillqvist, Umeå, kassör. Frank…
Västerbotten

Nya styrelsen

Svenska Distriktsläkarföreningen hade sitt årliga fullmäktigemöte fredagen den tredje maj. Marina Tuutma, som varit ordförande sedan 2017 och vice ordförande Carolina Emdin avgick.Ylva Sandström valdes in som ny ordförande. Ylva…

Årets Allmänläkarvän 2024

Minna Johansson, specialistläkare i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet, är en allmänmedicinsk förebild i sitt arbete för att skapa en hållbar primärvård där vi på sann evidensbaserad grund väljer…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare