Hoppa till innehåll

DLF på UEMO

Nyhet

Ylva Sandström och Marina Tuutma har representerat DLF 7-8 juni i Stavanger på möte med europeiska allmänläkare.

Glädjande att höra hur Norge åter en gång räddat sin fastlege-ordning genom resoluta beslut från framförallt förra regeringen kring minskad arbetsbörda och ökade ersättningar, men också bättre villkor för ST-läkarna liknande svensk modell.

I övrigt tydligt att husläkarsystem i hela Europa kämpar med liknartade problem - ökande arbetsbörda och underfinansiering i kombination med rekryteringsproblem.

Kanske mest förskräckande just nu dock England, där allmänläkare delvis ersätts mot personer med den nya titeln Health practioners, dvs personer utan sjukvårdsutbildning som under två år går en praktisk utbildning på sjukhus för att sedan ta över mycket av allmänläkarens arbete, både gällande diagnostik och behandling. Detta är ett enormt steg tillbaks för sjukvården, som vi får hoppas inte sprider sig utanför England.

-Vi skapade på 1800-talet läkarföreningen för att det inte var tydligt för befolkningen vem som var en utbildad läkare, och vem som inte var det, och nu har vi kommit till en punkt där det åter blivit otydligt, kommenterade den engelska delegaten Mary McCarthy.


Fler nyheter


DLF i Almedalen

Se seminariet i efterhand: Under onsdagen höll DLF ett seminarium under Almedalen. Seminariet spelades in och går att se i efterhand här.

DLF i Almedalen

På onsdag 26 juni kl.11.25 håller DLF ett seminarium under Almedalen. Länk till live-sändningenAdress för fysiskt deltagande: Slottsterassen 6, Visby  Redan innan rådande ekonomiska kris var ett faktum i Sveriges…

KOMPETENSUTVECKLING FÖR SPECIALISTER I ALLMÄNMEDICIN

Ordinarie läkare i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin, det vill säga ha en anställning som distriktsläkare. Distriktsläkare utgör den högsta medicinska kompetensen på hälsocentralen och är en central profession…
Västerbotten
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare