Hoppa till innehåll
Nyheter
Öppet brev – Den medicinska kvalitén är minst lika viktig i glesbygden

Öppet brev – Den medicinska kvalitén är minst lika viktig i glesbygden

Nyhet

Den medicinska kvalitén är minst lika viktig i glesbygden

Svenska Distriktsläkarföreningen instämmer helt med Centerpartiet att:

  • andelen av befolkningen som har fast vårdkontakt är för låg
  • det borde vara en självklarhet att alla invånare har rätt till fast läkare
  • reglerna för att driva hälsocentraler ska vara enkla

Svenska Distriktsläkarföreningen vill se

  • en utveckling som främjar framväxten av fler små vårdgivare i glesbygd och på landsbygden
  • att regelverken för vårdgivare är utformade så att små, medelstora och stora vårdgivare får lika goda möjligheter att etablera sig
  • att det kommer riktade statsbidrag till glesbygden, till exempel ekonomiskt stöd vid nyetablering
  • en långsiktig planering på̊ minst 5–10 års sikt för att skapa stabila förutsättningar när det gäller kapitering och finansiering
  • att även hitta andra sett att attrahera den yngre generationen och blivande specialister i allmänmedicin till glesbygd (t.ex. avskrivning av studielån, högre lön eller olika stöd till individen i form av boende, handledning, möjlighet till individuella lösningar, inflyttningsbidrag och hjälp med jobb för medföljande)
  • att ersättningssystemen utformas på ett sätt som utgår från uppdragets storlek och omfattning, säkrar konkurrensneutralitet, långsiktighet och styr mot kvalitet.

Centerpartiet föreslår att den fasta läkaren inte behöver vara specialist i allmänmedicin, att det inte heller behövs allmänläkar- och distriktssköterskekompetens på varje hälsocentral.

Vi är fullt medvetna om att det finns brist på specialister i allmänmedicin.

Men att sänka kravet på utbildning kan inte på något sätt lösa primärvårdens tillgänglighetsproblem. Det kommer skapa ännu större strukturella problem, bland annat öka belastning på sjukhus och akutmottagningar. Studier visar tvärtom att fast läkarkontakt med specialist i allmänmedicin minskar vårdbehovet och är resurssparande.

Under en övergångsperiod behövs listning på ST-läkare i allmänmedicin i slutet av sin utbildning och specialister i den primärvårdsnära verksamheten. De kommer arbeta tillsammans med specialister i allmänmedicin på hälsocentraler för att uppnå ett rimligt antal listade invånare per läkare tills ett tillräckligt antal nya specialister i allmänmedicin hunnit utbildats.

Under en övergångsperiod föreslår vi

  • Listning på̊ andra läkare än specialister i allmänmedicin, som ST-läkare i allmänmedicin i slutet av sin utbildning och/eller specialister i primärvårdsnära verksamhet, eftersom det för närvarande finns för få specialister i allmänmedicin för att uppnå̊ ett rimligt antal listade invånare per läkare.
  • Att ST-läkare inom allmänmedicin successivt ska kunna ta ett större ansvarsområde och få en stärkt ställning. Men utan specialister i allmänmedicin på hälsocentralen faller möjligheten helt bort att utbilda, handleda AT-, BT- och ST-läkare och vi kommer aldrig lyckas att bli tillräckligt antal specialister i allmänmedicin.
  • Möjlighet för kollegial dialog, möjlighet att ta ledigt samt fortbildning. Det är redan verklighet i Norge, Danmark, Estland. Det är inte attraktivt för den nya generationen av läkare att arbeta ensamma på mottagningar.

Vad krävs för att det ska vara attraktivt för läkare att arbeta i glesbygd?

Det som behövs utöver det ekonomiska är:

  • Avgränsad patientlista
  • Goda förutsättningar för utbildning och fortbildning
  • Adekvat administrativt stöd
  • Möjlighet till nära samarbete med andra yrkeskategorier
  • Möjliggöra för läkare att vara chefer med ändamålsenliga befogenheter
  • Inflytande över sin arbetssituation, vardag och verksamhet

Region Gävleborg har idag ett tämligen bra vårdval, vilket också visar sig genom att av ca 40 hälsocentraler är knappt hälften i privat drift. Vårdvalet Gävleborg tar redan idag hänsyn till glesbygden, då de får extra ersättning.

Men hälsocentraler har under de senaste 10 åren gått med kraftiga underskott vilket allmänläkarkåren har påpekat oändligt antal gånger. Hälsocentralernas chefer kämpar på men ser att det blir allt svårare och svårare att klara ekonomin. Det som Region Gävleborg borde göra är att tillföra resurser för att primärvården skulle kunna klara av uppdraget genom att anställa allmänläkare och distriktssköterskor – då skulle man få ett vårdval som gynnar alla.

Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar fortsatt dialog med Centerpartiet hur vi ska nå jämlik vård för alla Sveriges invånare.

Marina Tuutma, Ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Öppet brev – Den medicinska kvalitén är minst lika viktig i glesbygden