Hoppa till innehåll
Nyheter
Öppet brev till Försäkringskassan

Öppet brev till Försäkringskassan

Nyhet

Till Försäkringskassan

Generaldirektör Nils Öberg

 

I våras, under covid-19-pandemins inledande fas, fattade Försäkringskassan ett beslut att avskaffa kraven på läkarintyg före dag 21, med syfte att avlasta vården. Vi anser att det var ett klokt beslut som gav allmänläkarna och även sjukhusläkarna det andrum de behövde för att hantera sin del av vården och pandemin. Ni visade att ni förstod allvaret i situationen.

I oktober, mitt i igen ökad smittspridning fattade ni ett nytt beslut. Att från 1 november återgå till tidigare regler för läkarintyg: dag 8 för ersättning för VAB och dag 15 för sjukpenning med motiveringen att vården inte var lika hårt belastad.

Svenska Distriktsläkarföreningen protesterade kraftigt mot detta beslut. Ni svarade på kritiken att ni var beredda att ompröva beslutet om situationen blev värre. Nu har situationen blivit mycket värre:

  • Under vecka 46 rapporterades cirka 31 400 bekräftade fall, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med vecka 45
  • Samtliga regioner i Sverige omfattas av skärpta lokala råd,
  • Smittspridningen når rekordnivåer- incidensen över 14 dagar (vecka 45 och 46 sammanlagt) var 550 fall per 100 000 invånare.
  • Rejält ökad belastning av primärvården- under vecka 46 provtogs nästan 26 300 individer fler än veckan innan
  • Det är en mycket ansträngd situation i primärvården- kraftigt ökad provtagning, fler provsvar, fler bedömningar av misstänkta Covid-19 patienter, kraftigt ökad smittspårning utöver vårdskuld sedan i våras
  • IVO konstaterar allvarliga brister hos regionerna vad gäller medicinsk vård och behandling av personer på särskilda boenden för äldre under Covid-pandemin

Hur mycket värre ska situationen bli innan Försäkringskassan agerar?

Pandemin är långt ifrån över och primärvården behöver andrum för att prioritera det som är viktigt: att bekämpa covid-19 och undvika undanträngning av annan vård. Det är av yttersta vikt, inte minst nu, när smittan ökar.

Vi behöver göra samlade insatser mellan kommuner, regioner, professionsföreträdare och statliga myndigheter för att dämpa smittspridningen runtom i landet. När vi tar ett samlat ansvar på både individ- och samhällsnivå klarar vi av kriser på ett bättre sätt.

Därför vädjar vi till er, Försäkringskassan: ompröva ert beslut för att göra situationen för vården och allmänheten lite lättare! När om inte nu?

 

Marina Tuutma

Ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare