Svensk hälso- och sjukvård står inför en omställning där primärvården ska utgöra navet. Är omställningen möjlig med nuvarande läkarförsörjning? Hur kan förändrade arbetssätt stärka förutsättningarna för ökad kontinuitet och personcentrering? SNS har bjudit in Marina Tuutma, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Läkarförbundet, Anders Anell, professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och författare till SNS-rapporten ”Vården är värd en bättre styrning”, Peter Berggren, allmänläkare, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland och Åke Åkesson, allmänläkare och verksamhetschef vid HC i Borgholm, Region Kalmar. Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare vid SNS.
– Det finns inte några ”fiffiga genvägar” – och längtan efter dessa har dessvärre lett till att väldigt lite har blivit gjort. Alla sitter och hoppas på att det ska lösa sig med digitalisering och ”nya arbetssätt”, för att man ska slippa fatta jobbiga beslut. Men det räcker inte. Det behövs fler specialister i allmänmedicin och det kommer till en början att kosta (besparingen på systemnivå kommer senare). Ju snarare politiker och tjänstemän inser det och börjar ta de riktigt viktiga besluten, desto bättre, säger Marina Tuutma.
Sam Everington gästar Umeå lördag 12:e oktober kl 11.00-13.00 Såväl medlemmar som övriga intresserade kollegor är välkomna till Husläkarnas Hälsocentral för att äta lunch tillsammans samt lyssna på Sir Sam…
Regionerna behöver anställa dubbelt så många specialister i allmänmedicin än vad som finns idag för att primärvården ska ha en full bemanning. I nuvarande takt kommer det dröja mellan 40…