Enligt SLF Students löneenkät bland underläkare innan examen från 2018 uppgav 85% av underläkare att de inte upplevde någon möjlighet att påverka sin lön. 84% svarade däremot också att de inte förhandlande om densamma. 73% fick höra att lönen inte var förhandlingsbar.

Inte medlem i SLF Student än?

Det lönar sig att vara med! Läs mer om medlemskapet och bli medlem här

Det är på många sätt förståeligt att studenter inte förhandlar om sin lön. Det är svårt att få ett underläkarvikariat innan examen och de flesta är glada att få ett vik överhuvudtaget. Ingen förväntar sig att man ska kunna höja lönen chockartat mycket som underläkare. Däremot finns det möjlighet att öka några enstaka tusenlappar och chansen att göra detta förbättras stort om du är ordentligt förberedd.

Underläkare innan examen har haft en reallönesänkning de senaste åren, vilket betyder att man får mindre pengar jämfört med inflationen. SLF Student har belyst detta med kampanjen Aprilskämtet. Att våga löneförhandla om sitt vikariat gör också att du sätter ribban för kommande underläkare. Om ingen löneförhandlar, kommer löneökningen bli mycket liten.

Vi har därför samlat våra bästa tips för hur du ska löneförhandla på vår webbplats. Informationen kommer från Carl Axel Bankert (Malmö läkareförening) och Niklas Theorin (Östergötlands läkarförening). Exempelvis de vanliga motargumenten från arbetsgivaren samt hur man ska besvara dessa. Informationen berör också hur tariffer/policydokument fungerar och betonar att man har rätt till individuell lönesättning oavsett vad HR-avdelningen har för riktlinjer.

Klicka här för att läsa mer om hur du förbereder dig inför löneförhandlingen!

Jesper Sternley
Ledamot, Sveriges läkarförbund student

Jesper Sternley
Ledamot, Förbundsstyrelsen
Mer från Appendix