Hoppa till innehåll
Nyheter
Distriktsläkare tar fortbildningen i egna händer

Distriktsläkare tar fortbildningen i egna händer

Under senaste halvåret har många regioner infört ”fortbildningsstopp”, där de på olika sätt begränsat möjligheten för distriktsläkare att få fortbildning. Nu tar distriktsläkarna saken i egna händer. Provinsialläkarstiftelsen gör en satsning på fortbildningsstipendier – det sk Provinsialläkarlyftet.
Nyhet

I samråd med Svenska Distriktsläkarföreningen har Provinsialläkarstiftelsen beslutat utlysa 100 stipendier om maximalt 10.000 kr. Pengarna kan användas för distriktsläkare för att täcka kostnader för fortbildning och studieresor, men även andra ändamål som kan anses falla inom ramen för distriktsläkares yrkesutveckling.

-Vi ville göra något konkret för att hjälpa distriktsläkare här och nu så att fler kan få sin fortbildning, säger Ulf Österstad, distriktsläkare och ordförande i Provinsialläkarstiftelsen, som under normala förhållanden framför allt bedriver kurser för allmänläkare.

Provinsialläkarstiftelsens satsning är extra välkommen eftersom Svenska Distriktsläkarföreningens egen fortbildningsfond under våren översvämmats med ansökningar.

-Regionernas åtstramning av fortbildning märks tydligt. Vi har slagit rekord i antal ansökningar. Tyvärr har inte alla ansökningar kunnat beviljas och därför är det extra glädjande att Provinsialläkarstiftelsen beslutat sig att dela ut extra stipendier för fortbildning under 2024, säger Ylva Sandström, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen.

Satsningen är tillfällig och gäller bara för 2024. Vad som händer 2025 är ännu inte bestämt.

-Vi hoppas att regionerna ska ta sitt ansvar för fortbildningen. Det är inte rimligt att läkare inte ska få den fortbildning som krävs. Primärt är det arbetsgivarens ansvar att också betala för det, säger Ylva Sandström.

Fakta:

Provinsialläkarstiftelsen är en stiftelse med ändamål att främja distriktsläkares utbildning genom bidrag till kostnader för fortbildning samt studieresor och andra ändamål som kan anses falla inom ramen för distriktsläkares yrkesutveckling. Stiftelsen sorterar under Socialdepartementet.

Mer information och ansökan finner du här


Fler nyheter


DLF i Almedalen

På onsdag 26 juni kl.11.25 håller DLF ett seminarium under Almedalen. Länk till live-sändningenAdress för fysiskt deltagande: Slottsterassen 6, Visby  Redan innan rådande ekonomiska kris var ett faktum i Sveriges…

KOMPETENSUTVECKLING FÖR SPECIALISTER I ALLMÄNMEDICIN

Ordinarie läkare i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin, det vill säga ha en anställning som distriktsläkare. Distriktsläkare utgör den högsta medicinska kompetensen på hälsocentralen och är en central profession…
Västerbotten

Ansök till Samfonden!

– vår hjälp till din personliga kompetensutveckling och ekonomi Samfonden är Svenska Distriktsläkarföreningens fond för att främja våra medlemmars professionella utveckling eller ge stöd till medlem eller medlems efterlevande som…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Distriktsläkare tar fortbildningen i egna händer