Hoppa till innehåll

Rehabilitering

Som fackligt förtroendevald har du en viktig roll att stötta arbetstagaren i dennes sjukskrivning samt i rättigheter och skyldigheter gentemot arbetsgivaren.

Det är viktigt för dig som förtroendevald att veta hur rehabiliteringsprocessen ser ut och är tänkt att fungera för att kunna vara det stöd som krävs. I detta avsnitt får du dessutom en hel del praktiska tips på hur du kan tänka när du stöttar en medlem genom processen.

Inom ramen för det fackliga uppdraget kan skyddsombud och fackligt förtroendevalda ha olika roller och uppgifter. Ofta deltar skyddsombud i individers rehabilitering på medlems förfrågan. Du kan även tillfrågas som fackligt förtroendevald, då oftast i ett skede när arbetsanpassning eller arbetsåtergång inte når det önskade utfallet. Rehabiliteringskedjan gäller fullt ut enbart för den som har en anställning.  

Rehabilitering – ansvar och lagrum 

Rehabilitering innebär att stödja en person att återfå hälsan efter sjukdom eller olycksfall. Enligt Arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som har ansvaret att stötta den sjukskrivna medarbetaren för återgång i arbete. Konkret innebär det att titta på åtgärder som ska hjälpa medarbetaren att så långt som möjligt behålla eller få tillbaka sin arbetsförmåga. Det kallas arbetslivsinriktad rehabilitering

Rehabiliteringsprocessen  
Socialförsäkringsbalken (SFB) kap. 30 förtydligas att Försäkringskassan har ett förstahandsansvar för rehabiliteringsutredningen (9 §) och att arbetsgivaren ansvarar för att genomföra nödvändiga åtgärder på arbetsplatsen (dock ej för utredning eller behandling av medicinsk eller social natur) (6 §). Lika tydlig är arbetstagarens skyldigheter att medverka i sin egen rehabilitering (7 §) 

I Socialförsäkringsbalken kap. 27 regleras även prövning för rätt till sjukpenning: 

  • Kan arbetstagaren utföra arbete utgår ingen sjukpenning alls (46 §) 
  • Efter 90 dagars: sjukdom kan arbetstagaren försörja sig efter omplacering hos arbetsgivaren? (47 §) 
  • Efter 180 dagar: kan arbetstagaren försörja sig genom normalt förekommande arbete? (48 §) 
  • Efter 365 dagar ska det alltid beaktas om arbetstagaren kan försörja sig på den reguljära arbetsmarknaden (49 §) 

I nästkommande avsnitt kommer vi att gå igenom Försäkringskassans olika bedömningstidpunkter i mer detalj.  

Vilka involveras i rehabiliteringsarbetet?
Tydliga roller kopplat till ansvar samt en bra samverkan mellan ovan parter är viktiga nycklar i det förebyggande arbetet och i arbetet med anpassning och arbetsplatsinriktad rehabilitering.

Grycksbo vårdcentral Stetoskop Läkemedelsboken Läkare Caroline Flärdh

Nästa steg i avsnittet Rehab

I nästa steg i utbildningen reder vi ut ansvar och de olika roller som parter har i rehabprocessen.