Hoppa till innehåll

Omplacering

Innan en omplacering till annan ledig tjänst kan bli aktuell måste arbetsgivaren ha uttömt alla möjligheter i form av rehabiliteringsåtgärder och/eller anpassningsåtgärder för att arbetstagaren ska kunna vara kvar i sin ordinarie tjänst.

Syftet med rehabiliteringsåtgärder är:

I första hand att få tillbaka arbetstagaren i den ursprungliga tjänsten. Det kan föregås av en tillfällig förflyttning och kan bli aktuellt som ett steg i aktuell rehabprocess. Det ses som en anpassningsåtgärd i syfte att skapa förutsättningar för återgång i ordinarie tjänst. Viktigt att tydligt skriftligen dokumentera att förflyttningen är tillfällig och under hur lång period den ska pågå. Ingen justering sker i befintliga anställningsvillkor!

I andra hand, om arbetstagares arbetsförmåga är varaktigt nedsatt – se möjligheten att återgå till andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. Då görs en omplaceringsutredning.

Om det finns ledigt arbete ska en anmälan om förtur till ledig befattning för arbetstagare med omplaceringsbehov lyftas. Hur processen ser ut kan skilja sig beroende organisatorisk uppbyggnad inom respektive sektor.

Eftersom det rör sig om en viktigare förändring av anställningsförhållanden krävs det, innan en omplacering, att arbetsgivaren kallar Läkarförbundet till § 11 MBL-förhandling.

Kontakta Medlemsrådgivningen för att få stöd!

Tänk på!

Det är möjligt att genomföra en arbetsförmågebedömning för att utreda vad personen faktiskt kan göra genom en objektiv bedömning av tredje part. Oftast är det företagshälsovården som genomför dessa. Detta är bra, och ska nyttjas, för att säkerställa att arbetsanpassningen eller omplaceringen blir ändamålsenlig. Det är dock viktigt att denna bedömning inte sker för tidigt.

Vad är ett skäligt omplaceringserbjudande?

Det finns inte saklig grund för uppsägning om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren i stället bereder arbetstagaren annat arbete hos sig, se 7 § 2 st. lag om anställningsskydd, LAS. En förutsättning för omplaceringsskyldigheten är dock att det finns omplaceringsmöjligheter. För en arbetstagare är det en rättighet att bli erbjuden omplacering, men också en skyldighet att acceptera en omplacering i viss mening. Att tacka nej till ett skäligt omplaceringserbjudande kan innebära att arbetsgivaren då kan gå till uppsägning av personliga skäl.

Ett skäligt omplaceringserbjudande innebär att det tilltänkta arbetet så långt som ska vara likvärdig med det som arbetstagaren dittills har haft. Skyldigheten är dock inte inskränkt till anställningar av samma eller likande slag som den som arbetstagaren har i form av lön, arbetstider och anställningsvillkor. Arbetstagaren måste dock ha tillräckliga kvalifikationer för den anställning som denne avses bli omplacerad till. Arbeten som arbetstagaren inte har tillräckliga kvalifikationer för behöver inte beaktas, såsom andra legitimationsyrken.

Tips! 

För dig som mer nyfiken kan läsa mer här!

Efter att rehabiliteringsutredningen är avslutad och det konstaterats att arbetstagaren inte kan återgå i sitt ordinarie arbete eller har kunnat omplaceras inom ramen för anställningsavtalet, hänvisar till kollektivavtalet. Se vad som gäller för ditt kollektivavtal.

Summerat syftar lagen till att skydda arbetstagarens anställningstrygghet och inte befattning, lön eller anställningsvillkor.

rådgivning

Nästa steg i avsnittet Rehab

Nästa del tar vi upp huvudregeln som säger att sjukdom inte är saklig grund för uppsägning.