Hoppa till innehåll

Rätt att på grund av sjukdom prova annat arbete

Lagen (2008:565) om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete ger arbetstagare rätt att vara lediga från sin arbetsgivare för att på grund av sjukdom prova annat arbete. Denna ledighetslag utgör ett led i rehabiliteringskedjan och syftar till att det ska bli lättare för sjukskrivna arbetstagare att prova annat arbete och därmed kunna återgå i arbete.

Som villkor för att ha rätt till ledigheten gäller att arbetstagaren:

  • på grund av sjukdom har haft nedsatt arbetsförmåga i förhållande till sitt vanliga arbete, eller till annat lämpligt arbete som arbetsgivaren tillfälligt erbjudit arbetstagaren, under en period om minst 90 dagar (under högst 12 månader)
  • har ingått ett anställningsavtal med en annan arbetsgivare under tiden från och med dag 91 till och med dag 180 av sjukperioden.

Utifrån rehabiliteringsprocessen så kan det utifrån ovan lag bli fråga om arbetsträning vilket innebär att patienten kommer till en arbetsplats utan krav på prestation. Patienten tränar på vissa arbetsuppgifter för att få tillbaka sin arbetsförmåga och får hjälp med arbetsmoment som hen inte klarar på grund av sin sjukdom. Någon annan utför alltså de arbetsuppgifter som den som arbetstränar inte klarar av eller hinner med.

Arbetsgivaren eller Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan är den som bedömer om det är en effektiv rehabiliteringsåtgärd för just denna patient. Under arbetsträning kan Försäkringskassan betala ut rehabiliteringsersättning till patienten.

Läs gärna mer om processen för arbetsträning på Försäkringskassan.

Till sista delen i avsnitt Rehab

I den sista delen tar vi upp hur det funkar om du blir sjukskriven på grund av skada i arbetet.