fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Stor-Stockholms privatläkarförening (S-SPLF) har haft ordinarie årsmöte den 2020-01-27.

Årsmötet var mer välbesökt än tidigare. 38 medlemmar var närvarande.

Styrelsen för 2020 är oförändrad jämfört med 2019 förutom att Bengt-Olov Tengmark hade aviserat att han ville avgå från styrelsen.

Vid mötet valdes styrelse; Hannu Määttänen till ordförande och övriga styrelseledamöter Rumiana Zlatewa-Cuenca, Peter Lindström, Farida Fahmy, Katrin Rönnberg, Mattias Jangard omvaldes på 1 år.

På årsmötet pågick livliga diskussioner som i stort sett grundar sig på den uttalade oro av olika skäl som våra medlemmar känner inom sjukvården i Region Stockholm. Regionen och dess förvaltning, HSF, har utsatt läkare på Nationella Taxan(LOL) för ett oerhört tryck. Man har ingående granskat olika verksamheter och framför allt har heltidskravet bedömts annorlunda sista åren, där förvaltningen frångått tidigare praxis, (4/7 av tak 1 som gällt åtminstone sedan 2010). Man accepterar inte det som man har accepterat tidigare och hotar enskilda kollegor med avregistrering från Taxan.

Sedan mer än tio år tillbaka har man öppnat möjligheten att verka som privatläkare inom vissa specialiteter under Vårdval (LOV). Vårdvalet är utformat så att det lättare bedrivs i större verksamheter än i enskilda läkarmottagningar. Därför är det också större vårdbolag och företag som har öppnat verksamheter inom vårdval, och endast en mindre del bedrivs av enskilda läkare med små läkarbolag. En stor källa till oro inom vårdvalet har varit att man inte har haft någon indexering av ersättningarna utan ersättningarna krymper med kostnadsökningarna och inflationen. Förvaltningen ställer dessutom alltmer långtgående krav på vårdvalsenheterna som t.ex krav på att det skall finnas två till tre läkare per vårdvalsenhet. Vidare är administrationen mycket betungande. Det finns även möjligheter för förvaltningen att kräva vite om vissa delar av avtalet inte uppfylls.

Styrelsen fick kritik för att den inte fört ut information till medlemmarna. Vi avser nu föra ut information kontinuerligt och lämna ut länkar på hemsidan om sådant som är viktigt, samt börja m nyhetsbrev.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.